V ruskom centre Gamaleya vyvinuli zariadenie, ktoré zachytáva koronavírus vo vzduchu

NETKY.SK • 3 Október 2020, 12:49 • 2 min
V ruskom centre Gamaleya vyvinuli zariadenie, ktoré zachytáva koronavírus vo vzduchu

MOSKVA - Centrum Gamaleya vyvinulo zariadenie schopné rozpoznávať vo vzduchu až 86 patogénov vrátane koronavírusu SARS-CoV-2, uviedol vedúci laboratória biomedicíny Artem Tkachuk.

slovakia

left justify in out

„Toto je zariadenie, ktoré umožňuje vo vzduchu určiť až 86 cieľov patogénnych biologických látok úplne odlišnej povahy – vírusov, bakteriálnych toxínov,“ uviedol.

 

Zariadenie, ktoré vyvíjali od roku 2015, môže pracovať automaticky, bez priameho ľudského zásahu, v konštantnom režime 24/7.

 

Ako uviedol Tkachuk, komplex na detekciu patogénnych biologických látok pozostáva z niekoľkých nezávislých modulov, ktoré môžu vykonávať presnú špecifickú analýzu. Jeho výsledky sú porovnateľné s výskumom v biologickom laboratóriu – avšak priamo na mieste, bez ľudského zásahu.

 

Komplex má spúšťacie zariadenie a v reálnom čase monitoruje prebytok nebezpečnej koncentrácie látky vo vzduchu. Signál môže doraziť do niekoľkých sekúnd. Potom sa spustí hĺbková analýza vzorky, ktorá určí konkrétny typ patogénu.

 

„Pretože teraz existuje urgentná potreba diagnostických nástrojov a rýchlej detekcie takých nebezpečných infekčných chorôb, ako je SARS-CoV-2, toto zariadenie čoskoro dokončí štátne testy a pripravuje sa na sériovú výrobu,“ povedal vedúci laboratória.

 

Prístroje sa začnú umiestňovať do metra a na letiská už v októbri, pre inštaláciu je schválených asi sto bodov. Vývojové práce sa teraz dokončujú a na konci roka sa plánuje vydanie niektorých zariadení, uviedol Tkachuk.

 

Ako vysvetlil vývojár, zariadenie pokrýva plochu najmenej sto metrov štvorcových a dá sa pripojiť priamo k ventilačným systémom. Toto umožňuje komplexu analyzovať zloženie vzduchu vo veľkých budovách alebo miesnostiach – napríklad tam, kde sú cestujúci podrobení detekčnej kontrole na letisku.

 

V sérii je niekoľko takýchto zariadení: veľké, stacionárne (nahradzuje 50-60 metrov štvorcových laboratória a piatich výskumníkov) a kompaktné – vojde sa do obyčajného kufra. Podľa Tkačuka, výrobné kapacity umožňujú zabezpečiť inštaláciu tohto zariadenia pre všetkých klientov. Vedec poznamenal, že o prístroj sa začali zaujímať zahraniční kolegovia.

 

Problematika dodávok je v štádiu riešenia, avšak vzhľadom na obmedzenia spojené s koronavírusom s tým môžu nastať ťažkosti – rovnako ako predtým už nie je možné, aby tím technikov rýchlo odletel, napríklad nainštalovať prístroje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona