V Rumunsku otvárajú prípad Hororového sirotinca, v ktorom zomreli stovky detí

NETKY.SK • 26 Jún 2018, 06:59 • 2 min
V Rumunsku otvárajú prípad Hororového sirotinca, v ktorom zomreli stovky detí

BUKUREŠŤ - Rumunský Inštitút pre skúmanie zločinov komunizmu v pondelok odovzdal orgánom činným v trestnom konaní všetky svoje poznatky a materiály o sirotinci, v ktorom počas komunizmu zomreli stovky detí, pričom podľa inštitútu mnohé z nich zahynuli za hrozných podmienok a veľkému percentu úmrtí sa dalo zabrániť.

slovakia

left justify in out

Existencia bývalého sirotinca v meste Siret na severovýchode Rumunska je už desaťročia obostretá tajomstvom a vďaka množstvu legiend, ako aj pravdivých príbehov, ktoré sú s ním spájané, sa preň vžilo pomenovanie "Hororový sirotinec".

Inštitút pre skúmanie zločinov komunizmu vypracoval podrobnú správu o úmrtiach 340 detí, ktoré v tomto zariadení prišli o život v 80-tych rokoch minulého storočia. Staršie prípady z dôvodu nedostatku dôkazového materiálu neskúmali. Celkovo však za celú históriu sirotinca, teda v rokoch 1956 až 2001, v ňom zomrelo vyše 1 500 sirôt. Ako oficiálne dôvody ich úmrtia sa vo väčšine prípadov uvádzajú pľúcne či srdcové choroby a epilepsia, pričom k väčšine úmrtí dochádzalo každoročne v zime.

"Deti zomierali na ochorenia, ktorým sa dalo ľahko predísť, ak by sa včasne diagnostikovali a náležite liečili," uvádza inštitút v správe, ktorú odovzdal vyšetrovateľom. V niektorých prípadoch inštitút priamo konštatuje, že deti zomreli "vďaka neľudskému zaobchádzaniu".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies