V rumunskom hovädzom mäse zistili chorobu šialených kráv

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 06:29 • 2 min
V rumunskom hovädzom mäse zistili chorobu šialených kráv

BUKUREŠŤ - Chorobu šialených kráv zrejme zistili v rumunskej hovädzine. O jednom prípade informovali v stredu rumunskí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Rumunská veterinárna a potravinová správa uviedla, že predbežný test z 1. mája naznačuje, že krava zabitá na úradne povolenom bitúnku bola nakazená chorobou šialených kráv, známou pod skratkou BSE.
      

Veterinárna správa ďalej uviedla, že zdochlinu zaslali do britského laboratória na ďalšie testy a že by mohlo ísť o "atypickú formu BSE, ktorá sa u dobytka objavuje prirodzene a mimovoľne".
      

Rumunskí predstavitelia oznámili prípad až po tom, čo sa Rusko rozhodlo zakázať dovoz rumunskej hovädziny a ako dôvod uviedlo obavy z BSE. Nie je jasné, ako sa o výskyte choroby Rusi dozvedeli. Veterinárna správa vyhlásila, že prípad BSE nemalo Rumunsko od roku 1995, keď sa začali robiť testy na túto chorobu, a že verejnosť nebola súčasným "izolovaným prípadom" ohrozená.
      

BSE je pre kravy smrteľná a u ľudí môže spôsobiť smrteľnú chorobu mozgu, ak skonzumujú nakazené hovädzie mäso. BSE sa prvýkrát objavila koncom 80. rokov minulého storočia v Británii, kde ochoreli stovky ľudí a mnohí po skonzumovaní kontaminovaného mäsa zomreli. V nasledujúcich rokoch bolo zabitých 4,5 milióna kusov dobytka, aby sa zabránilo šíreniu choroby.
      

BSE následne prepukla v roku 2001 v Japonsku a v máji 2004 v Kanade. Rumunsko vyváža ročne až milión kusov dobytka, prevažne do Holandska, Talianska a Chorvátska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies