V ruinách kanaánskeho paláca v Izraeli našli 3700 rokov starú vínnu pivnicu

NETKY.SK • 22 November 2013, 19:07 • 2 min
V ruinách kanaánskeho paláca v Izraeli našli 3700 rokov starú vínnu pivnicu

NEW YORK - Vedci objavili v ruinách kanaánskeho paláca v Izraeli 3700 rokov starú vínnu pivnicu, v ktorej podľa chemických analýz skladovali vyberané víno. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vzorky z keramických nádob ukázali, že v nich pravdepodobne bolo uskladnené luxusné víno, očividne určené na slávnostné hostiny, uviedli vedci. Andrew Koh z Brandeisovej univerzity v americkom Walthame našiel stopy prísad ako med, mäta, céder, živica a škorica. "Nie je to víno, z ktorého si niekto skrátka dá pohárik, keď príde domov po ťažkom dni," povedal Koh. Objavy potvrdzujú, aké boli vína v tom čase kultivované, čo sa predpokladalo len na základe starovekých textov, vysvetlil Eric Cline z univerzity Georgea Washingtona. Cline, Koh a Asaf Jasúr-Landau z univerzity v Haife prezentovali výsledky svojej práce novinárom a na stretnutí organizácie Americké školy orientálneho výskumu (ASOR).

Vínnu pivnicu našli toto leto v ruinách paláca pri meste Naharija na severe Izraela. Vedci objavili približne 40 keramických nádob v jednej miestnosti, pričom do každej nádoby by sa vošlo 13 galónov vína (asi 49 litrov). Domnievajú sa, že niekde sa skladovalo ešte viac vína. Ako uviedol Koh, z chemických analýz vyplynulo, že v nádobách bolo červené víno a možno aj biele víno. Nezachovala sa nijaká tekutina, analýzy urobili zo zvyškov z nádob. Patrick McGovern z Pensylvánskej univerzity, ktorý je odborníkom na starovekú výrobu vína, poznamenal, že objav vrhá významné nové svetlo na rozvoj vinárstva v starovekom Kanaáne, ktoré sa neskôr rozšírilo do Egypta a po Stredomorí. Podľa Curtisa Runnelsa z Bostonskej univerzity je objav významný nielen preto, že poukazuje na kultivovanosť vína, ale tiež predpokladom jeho určenia pre palác. Ako ďalej poznamenal Runnels, analýzy prezradili, že v každej nádobe skladovali víno vyrobené podľa rovnakého receptu. To poukazuje na konzistenciu a riadenie, aké sa dajú očakávať v paláci.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies