Ako sa žije ľuďom v rozvinutom svete?! Slováci skončili na 26.mieste

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 12:19 • 2 min
Ako sa žije ľuďom v rozvinutom svete?! Slováci skončili na 26.mieste

PARÍŽ - Najlepšie životné podmienky spomedzi obyvateľov krajín s rozvinutou ekonomikou majú v súčasnosti Austrálčania. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) to uvádza vo svojom najnovšom prieskume, ktorý vychádza zo širokej škály kritérií poskytujúcich prehľad o vnímaní kvality života.

slovakia

left justify in out

Hodnotenie pod názvom Better Life Index zverejňuje 34-členné zoskupenie od roku 2011, pričom Austrália doteraz vždy predbehla všetky ostatné krajiny. Podľa výsledkov zverejnených v pondelok nasledujú s tesným odstupom Nórsko, Švédsko a Dánsko, zatiaľ čo posledné tri priečky obsadili Grécko, Mexiko a Turecko. Slovensko sa medzi 36 hodnotenými krajinami umiestnilo na 26. mieste a predbehlo tak susedné Poľsko alebo Maďarsko, zaostáva však za Českom.

 

Prieskum Better Life Index je súčasťou širšej iniciatívy OECD, ktorá má umožniť porovnávanie blahobytu a dosahovaného pokroku medzi jednotlivými krajinami. Občania sa vyjadrujú v 11 tematických okruhoch: bývanie, príjem, pracovné miesta, spoločnosť, školstvo, životné prostredie, vládnutie, zdravie, uspokojenie zo života, bezpečnosť a vyváženosť medzi "prácou a životom". Každému z nich pritom pripisujú vlastnú váhu. 

Zoznam krajín podľa hodnotenia OECD: 

Austrália 
Nórsko 
Švédsko 
Dánsko 
Kanada 
Švajčiarsko 
USA 
Fínsko 
Holandsko 
Nový Zéland 
Island 
Británia 
Belgicko 
Nemecko 
Írsko 
Rakúsko 
Luxembursko 
Francúzsko 
Slovinsko 
Japonsko 
Španielsko 
Taliansko 
Česko 
Izrael 
Južná Kórea 
Slovensko 
Poľsko 
Estónsko 
Portugalsko 
Maďarsko 
Čile 
Brazília 
Rusko 
Grécko 
Mexiko 
Turecko



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona