V rozpočte pre zdravotníctvo podľa AOPP chýbajú peniaze na investície

NETKY.SK • 18 August 2016, 19:45 • 2 min
V rozpočte pre zdravotníctvo podľa AOPP chýbajú peniaze na investície

BRATISLAVA - Návrh budúcoročného štátneho rozpočtu posúva pacientov do role čakateľov, tvrdí Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP). Upozorňuje, že štát opätovne znižuje svoje výdavky na zdravotníctvo a očakáva, že zdroje prinesú príjmy od zamestnancov a reformy, čo sa však nemusí stať.

slovakia

left justify in out

AOPP už na začiatku roka upozorňovala, že v zdravotníctve chýbajú financie na zdravotnú starostlivosť. "Znižovanie výdavkov na zdravotníctvo nie je správny krok. V konečnom dôsledku na to doplatí najmä pacient. Štát by sa mal o svojich občanov postarať lepšie," uviedla prezidentka asociácie Katarína Kafková.

 

Podľa nej by sa v takom dôležitom rezorte, akým zdravotníctvo je, nemalo spoliehať len na očakávania. "Aj keď sa začnú zmeny v zdravotníctve diať okamžite, výsledky uvidíme najskôr až o rok alebo dva. Spoliehať sa preto na tieto ušetrené zdroje nie je správne," povedala Kafková.

 

Pacientska asociácia poukazuje na to, že slovenskí pacienti už teraz doplácajú za svoju zdravotnú starostlivosť nadpriemerne. "Ohrozujeme dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre seniorov, zdravotne ťažko postihnutých, rodiny s deťmi a sociálne slabšie skupiny obyvateľov. Pre túto skupinu ľudí aj desať eur navyše predstavuje veľkú finančnú záťaž," skonštatovala Kafková. Dodatočné peniaze v rezorte majú byť potrebné aj na liečbu zriedkavých chorôb či investície na modernizáciu nemocníc.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies