V rozpočte pre zdravotné odvody chýbajú údaje o poistencoch štátu

NETKY.SK • 21 August 2014, 11:44 • 2 min
V rozpočte pre zdravotné odvody chýbajú údaje o poistencoch štátu

BRATISLAVA - V akej výške bude štát platiť zdravotné odvody za každého svojho poistenca v budúcom roku, nie je z prvého návrhu rozpočtu pre rok 2015 zrejmé. Materiál z dielne ministerstva financií (MF) takýto údaj neobsahuje. Chýba aj informácia o predpokladanom počte poistencov štátu.

slovakia

left justify in out

Z návrhu rozpočtu je nateraz známy len odhad toho, čo by mali na poistnom uhradiť ekonomicky aktívne osoby (EAO). Na základe prognóz MF majú v budúcom roku odviesť do zdravotných poisťovní 2,83 mld. eur. Podľa rezortu tento odhad pramení z očakávaného priaznivejšieho vývoja na trhu práce. Celkové daňové príjmy verejného zdravotného poistenia, ktoré sú tvorené v drvivej väčšine odvodmi, sa rozpočtujú na 3,96 mld. eur, čo je oproti očakávanej skutočnosti pre tento rok o 34 mil. eur viac. 

 

MF tvrdí, že údaj o platbách za poistencov štátu dlhodobo pri tvorbe rozpočtov nepoužíva, nakoľko je málo informatívny, podstatnejší je podľa neho objem verejných prostriedkov, ktoré pôjdu do zdravotníctva. Ministerstvo zdravotníctva zase hovorí, že v tejto chvíli sa kalkuluje s minimálnou sadzbou, ktorú stanovuje legislatíva, a teda 4 percentá z priemernej mzdy spred dvoch rokov. Na rovnakej úrovni je aj v súčasnom roku. 

 

Podľa prepočtov analytika Health Policy Institute (HPI) Tomáša Szalaya zaplatia EAO medziročne viac až o sto miliónov eur. "Prečo je teda celkový nárast zdrojov len 34 miliónov? Pretože podľa všetkého štát plánuje na budúci rok platiť za poistencov štátu menej o takmer 70 miliónov eur," konštatuje Szalay. Pokles platby štátu, ktorý prepočítal, si Szalay vysvetľuje tak, že buď rezort financií počíta so sadzbou za poistencov štátu nižšou 4 percentá, alebo s menším počtom poistencov štátu, prípadne kombináciou oboch. "Na to, aby sa ten pokles dal vysvetliť len zníženým počtom poistencov štátu, muselo by ísť o medziročný pokles o vyše 200 tisíc poistencov, čo je očividne nereálne," uviedol analytik HPI. Podotýka pritom, že ak by sa sadzba znížila pod 4 percentá, vrátilo by sa financovanie zdravotníctva o 11 rokov naspäť do čias spred ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, ktorý minimálnu hranicu zaviedol. 

 

Rezort zdravotníctva, cez ktorý platby za poistencov štátu prechádzajú, sa odvoláva na zákon. "Legislatíva hovorí, že percento za poistencov štátu je minimálne na úrovni štyroch percent, čo je rovnaká výška ako pre tento rok. Pri tvrdých rozpočtových opatreniach a v období konsolidácie verejných financií bude mať ministerstvo zdravotníctva snahu vybojovať pre rezort zdravotníctva viac zdrojov," odkázala hovorkyňa Martina Šoltésová. 

 

Štyri percentá znamenajú, že mesačne by štát za každého svojho poistenca v nadchádzajúcom roku uhrádzal 32,96 eur, čo by oproti súčasným 32,2 eurám znamenalo nárast. Či však bude počet poistencov v roku 2015 väčší alebo menší ako v súčasnosti, ani jeden z rezortov neudáva. Hoci ministerstvo financií tvrdí, že platby za poistencov štátu pri tvorbe verejných rozpočtov dlhodobo nepoužíva, v rozpočtoch v predchádzajúcich rokoch uvedené boli. Suma, ktorú zaplatí štát za poistenca na mesiac, sa vypočíta ako úroveň sadzby za konkrétny rok z priemernej mzdy spred dvoch rokov. Medzi poistencov štátu sa zaraďujú predovšetkým nezamestnaní, matky na materskej, nezaopatrené deti a dôchodcovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona