V rozpočte budú podľa aktuálnej prognózy v ďalších rokoch chýbať stovky miliónov eur

NETKY.SK • 26 September 2019, 14:58 • 2 min
V rozpočte budú podľa aktuálnej prognózy v ďalších rokoch chýbať stovky miliónov eur

BRATISLAVA - V slovenskom rozpočte budú v nasledujúcich rokoch chýbať stovky miliónov eur. Vyplýva to z aktuálnej daňovej prognózy Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií.

slovakia

left justify in out

Kým tohtoročnú prognózu daňových a odvodových príjmov oproti júnovým odhadom zhoršili iba o 66 miliónov eur, v nasledujúcich troch rokoch má výpadok na daniach a odvodoch dosiahnuť v priemere až 700 miliónov eur ročne. Nové opatrenia koaličných strán pritom budú podľa analytikov znamenať od budúceho roka zníženie príjmov verejnej správy v priemere o zhruba 300 miliónov eur ročne.

 

img


Podľa ministerstva financií tak nová daňová prognóza ide v šľapajách nedávno zverejnenej makroekonomickej prognózy, ktorá potvrdila spomalenie rastu slovenskej ekonomiky na 2,4 % v tomto roku a 2,3 % v budúcom roku. Najväčší podiel na prepade príjmov bude mať podľa ministerstva v rokoch 2020 až 2022 trh práce, ktorý spomalí a spôsobí pokles daňových a odvodových príjmov z práce. Okrem toho analytici očakávajú aj nižšiu spotrebu domácností. Výpadok ešte prehĺbi spomínaný koaličný balíček legislatívnych opatrení.

 

img

„Žiaľ potvrdili sa naše obavy, že spomalenie ekonomiky bude mať dopad aj na dane a odvody. Ten prepad je však oproti júnu obrovský a to má samozrejme negatívny vplyv aj na pripravovaný rozpočet. Nehovorí sa mi to ľahko, ale situácia je vážna. Verím však, že rozpočet aj napriek týmto číslam zostavíme tak, aby sme ho v zákonom stanovenom termíne predložili na vládu a následne do parlamentu,“ reagoval minister financií Ladislav Kamenický.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies