FOTO V rómskych osadách bolo rušno: Polícia tam zasahovala viackrát!

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 16:36 • 2 min
FOTO V rómskych osadách bolo rušno: Polícia tam zasahovala viackrát!

BRATISLAVA/KOŠICE - V posledných dňoch zasahovala polícia na východnom Slovensku viackrát v osadách.

slovakia

left justify in out

 Ako agentúru SITA informovala košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová, vo väčšine prípadov zasahovali pri nepokojoch medzi miestnymi obyvateľmi. Počas zásahov podľa Mésarovej obyvatelia osád niekoľkokrát na policajtov zaútočili. V jednom prípade tiež prepichli na policajnom aute dve pneumatiky.

"Začiatkom minulého týždňa bola policajná hliadka privolaná na Turzovskú ulicu v Gelnici, kde došlo k roztržke medzi miestnymi obyvateľmi. Počas služobného zákroku doposiaľ nezistený páchateľ zozadu udrel jedného z policajtov nezisteným predmetom po hlave, policajt utrpel tržné poranenia hlavy," povedala Mésarová. V tejto súvislosti podľa nej vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin útoku na verejného činiteľa. "Na druhý deň došlo k ďalším incidentom medzi obyvateľmi tejto ulice, kde skupina obyvateľov napadla 34-ročného muža. Toho palicami bili po tele a do hlavy, pričom mu spôsobili ťažké zranenia hlavy priamo ohrozujúce jeho život s následnou dlhodobou hospitalizáciou," povedala Mésarová. Útočníci nakoniec skončili v rukách polície. Vyšetrovateľ zo zločinu ublíženia na zdraví a výtržníctva obvinil deväť osôb, dve z nich sú stíhané väzobne. 


Počas uplynulého víkendu, v sobotu 2. mája, boli policajné hliadky vyslané opakovane do miestnej osady Grűn v obci Nálepkovo v Košickom kraji, kde sa hromadne pobili dve rodiny, teda približne 70 ľudí. Polícia tam podľa Mésarovej zasahovala dvakrát. "Prvýkrát popoludní prvá policajná hliadka privolala posily a celkovo zasahovalo až 11 policajtov a šesť služobných vozidiel. Privolaní záchranári ošetrovali niekoľko osôb so zraneniami." Polícia v tejto súvislosti preveruje podozrenie z viacerých trestných činov, konkrétne ublíženie na zdraví, nebezpečné vyhrážanie a výtržníctvo. Počas bitky sa zranilo minimálne deväť osôb. Opätovne k vzájomným útokom došlo v nočných hodinách. Na mieste znovu zasahovali hliadky s piatimi služobnými vozidlami. "Ako príčina vzájomných útokov bolo zistené nadmerné alkoholické opojenie a následné vyvolávanie roztržiek. V súčasnosti polícia vyhodnocuje účasť jednotlivcov na spáchaných trestných činoch a mieru zavinenia konkrétnych osôb tak, aby v prípadoch mohli byť vznesené obvinenia voči konkrétnym osobám," povedala Mésarová. 

 

Polícia podľa Mésarovej zaznamenala aj dva útoky na policajtov mimo služby. V prvom prípade, pred dvoma týždňami, priamo na námestí v Spišskej Novej Vsi 20-ročný muž z miestnej komunity fyzicky napadol 39-ročného policajta mimo služby na chodníku v parku, pričom ho päsťou udrel do tváre. "Spôsobil mu ťažké zranenia vrátane viacerých zlomením v tvárovej časti, ktoré si vyžiadali operačný zákrok a z ktorých sa bude liečiť viac ako šesť týždňov," povedala Mésarová. Dôvodom útoku voči poškodenému bola podľa polície skutočnosť, že na verejnom mieste upozornil skupinu štyroch ľudí, aby nerozhadzovali po chodníku odpadky zo smetného koša a nebudili verejné pohoršenie. Vyšetrovateľ útočníka obvinil z ublíženia na zdraví a výtržníctva. V druhom prípade, pred niekoľkými dňami, v jednom z obchodných centier v Košiciach napadol policajta mimo služby jeden muž zo skupiny ľudí, ktorí boli hluční a popíjali víno z fľaše. Najprv mu však vulgárne vynadali. Keď sa otočil a pokračoval v ceste, pocítil niekoľko úderov do chrbta. Potom sa naňho vrhli traja útočníci. "Keď prišiel na pomoc svedok uvedenej udalosti, časť skupiny z miesta utiekla, ale ten najagresívnejší v útokoch pokračoval. Na to sa policajt mimo služby identifikoval a vyzval útočníka, aby prestal s tým, že v opačnom prípade budú voči nemu použité donucovacie prostriedky," povedala Mésarová. Útočník podľa nej aj následné výzvy ignoroval a pretože kládol aktívny odpor, použil policajt voči nemu donucovacie prostriedky a spacifikoval ho. Privolané policajné hliadky útočníka zaistili a predviedli na policajné oddelenie. Polícia udalosť dokumentuje ako trestný čin výtržníctva. 

Dnes krátko po polnoci bola policajná hliadka z Jasova vyslaná do osady v meste Medzev v okrese Košice okolie preveriť oznámenie občana o tom, že muž pod vplyvom alkoholu rozbíja nábytok a je zranený. "Po príchode policajnej hliadky sa osoba, ktorá políciu privolala, v dome nenachádzala. Policajná hliadka prehľadala okolie, pričom nikoho nenašla," povedala Mésarová. Keď sa vrátili k zaparkovanému služobnému vozidlu, zistili, že obe pneumatiky na strane spolujazdca sú prepichnuté. Na vozidle tým vznikla škoda približne 200 eur. Polícia danú vec dokumentuje ako priestupok proti majetku. Páchateľov podľa Mésarovej už identifikovali, majú 14 a17 rokov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies