V rómskej osade vo Veľkom Šariši budú mať internet aj Wi-Fi zónu

NETKY.SK • 10 September 2015, 13:57 • 2 min
V rómskej osade vo Veľkom Šariši budú mať internet aj Wi-Fi zónu

VEĽKÝ ŠARIŠ – Vo Veľkom Šariši v okrese Prešov budú mať internet a bezplatnú Wi-Fi aj v rómskej osade.

slovakia

left justify in out

Obyvatelia osady pod dohľadom odborných pracovníkov vykopali asi 800 metrov dlhú prípojku k internetu. Spoločnosť Condornet v týchto dňoch položila káble a prepojila centrálnu sieť internetu s časťou osady.


Primátor Veľkého Šariša František Bartko pre agentúru SITA uviedol, že v osade bude Wi-Fi zóna k dispozícii pre každého zadarmo, rovnako pripojenie na internet pre komunitné centrum bude bezplatné.


Bartko doplnil, že s prácami finišujú a internet by mohol začať fungovať v skúšobnom režime už do konca tohto týždňa. „Je to jedno z opatrení, ktoré nadväzuje na celkovú politiku práce s minoritnou skupinou v meste. Malo by to opäť o stupienok vylepšiť ich životné podmienky,” povedal primátor. Kto by si chcel do bytu dať zriadiť prípojku na internet, to už bude individuálna dohoda na komerčnom základe s dodávateľom. V osade funguje od 1. mája nové komunitné centrum, kde pracuje s rómskou populáciou sedem terénnych pracovníkov. V objekte je priestor na voľnočasové aktivity. Zatiaľ je tu základné počítačové vybavenie, ktoré plánujú rozšíriť. Časť budovy slúži pre základnú školu.


Veľký Šariš má približne 5 300 obyvateľov. V osade žije vyše 400 Rómov. Nie sú tu typické chatrče, osadu tvoria bytové domy, ide o tri prízemné bloky, v každom je desať bytov. Na ich výstavbe sa podieľali aj samotní Rómovia. V osade sa nachádza aj niekoľko unimobuniek. Pri komunitnom centre nedávno postavili futbalové ihrisko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies