V roku 2060 budú Dáni odchádzať do dôchodku 74-roční, Slováci 68-roční

NETKY.SK • 10 December 2017, 18:46 • 2 min
V roku 2060 budú Dáni odchádzať do dôchodku 74-roční, Slováci 68-roční

PARÍŽ - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) uverejnila zoznam krajín, v ktorých sa do roku 2060 terajší limit odchodu do dôchodku upraví.

slovakia

left justify in out

Najväčšia zmena nastane v Dánsku. Súčasný limit Dánom vzrastie až o deväť rokov. Prvý dôchodok dostanú ako 74-roční. Holanďania a Taliani sa ho dožijú ako 71-roční. Briti, Slováci, Íri, Portugalčania a Fíni budú mať naň nárok ako 68-roční. O rok menej budú na penziu čakať poistenci v Spojených štátoch, Nórsku, na Islande, v Austrálii a v Izraeli. Dôchodkový limit pre Švajčiarov, Švédov, Japoncov, Maďarov, Čechov, Poliakov a mnohých ďalších bude 65 rokov. Vo Francúzsku sa bude čakať na penziu do 64 rokov, v Grécku do 62, v Turecku do 61, v Slovinsku a Luxembursku do 60 rokov života.

 

Ženy v Poľsku budú pracovať do dovŕšenia 60 rokov, v Izraeli a v Austrálii do 64. Turkyne pôjdu najskôr oddychovať, a to po dovŕšení 59 rokov, ak boli poistené zákonom stanovené obdobie. Rozdiely v dôchodkovom veku mužov a žien z 35 členských krajín OECD budú v deviatich z nich. Číselné rozdiely odchodu do dôchodku by sa mali do roku 2060 vyrovnať.

Psychológovia však upozorňujú, že terajší mladí ľudia by mali nad stratégiou svojej životosprávy nielen viac premýšľať, ale účinnejšie ju dodržiavať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona