V roku 2050 budú seniori predstavovať takmer dve miliardy ľudí

NETKY.SK • 30 September 2019, 08:42 • 2 min
V roku 2050 budú seniori predstavovať takmer dve miliardy ľudí

NEW YORK - Na dosiahnutie rovnosti medzi vekovými skupinami obyvateľstva sa v tomto roku tematicky zamerala Organizácia Spojených národov pri príležitosti Medzinárodného dňa starších osôb, ktorý pripadá na 1. októbra.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti žije na svete vyše 700 miliónov ľudí nad 60 rokov. V roku 2050 ich budú takmer dve miliardy, teda 20 percent svetovej populácie. Zvýšenie počtu ľudí vyššieho veku sa dotkne aj rozvojových krajín, pričom Ázia bude regiónom s najvyšším počtom vekovo starších ľudí, podotkla OSN. Kontinentom s najrýchlejším rastom seniorov sa stane Afrika, upozornila OSN.

 

Demografické zloženie obyvateľstva zohráva dôležitú úlohu v oblasti trvalo udržateľného rozvoja. Zároveň predstavuje jeden z faktorov determinujúcich najväčšie výzvy, akým bude ľudstvo vystavené počas 21. storočia.

 

Tohtoročná téma Medzinárodného dňa starších osôb súvisí s desiatym cieľom trvalo udržateľného rozvoja, ktorý je osobitne zameraný na odstraňovanie nerovností medzi krajinami a v rámci každej jednej krajiny. Ide o nerovnosti v oblasti príjmov, veku, etnického či rasového pôvodu, v oblasti náboženskej, rovnosti šancí a mnohých ďalších, ktoré vo svete pretrvávajú v tej či onej krajine.

 

V prípade starších ľudí sa nerovnosti prejavujú v takých sférach ako napríklad miesto bývania, rodový prístup, sociálny a ekonomický štatút, zdravie, príjem a podobne.

 

img

 

Rýchle starnutie obyvateľstva môže podľa OSN ešte viac vyhrotiť nerovnosti, a tým obmedziť ekonomický rast a sociálnu súdržnosť.

 

Skoncovať s chudobou a bojovať proti klimatickým zmenám a nespravodlivosti sa lídri celého sveta zaviazali na summite OSN v New Yorku v septembri 2015, na ktorom prijali Agendu 2030 pre udržateľný rozvoj.

 

Agenda 2030 ponúka lepšiu budúcnosť nielen pre ľudí na celom svete, ale aj pre planétu Zem. Ciele udržateľného rozvoja, ktoré jednomyseľne prijalo 193 krajín, predstavujú univerzálny štandard pre rozvoj. Cieľov je 17.

 

Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 1. október za Medzinárodný deň starších osôb v rezolúcii 45/106 dňa 14. decembra 1990. Išlo o krok v súlade s takými iniciatívami OSN, akou bol Medzinárodný akčný plán o starnutí. Delegáti Svetového zhromaždenia o starnutí ho prijali v roku 1982 a v tom istom roku ho schválilo aj Valné zhromaždenie (VZ) OSN.

 

VZ OSN 16. decembra 1991 v rezolúcii 46/91 schválilo Princípy OSN o starších osobách. V roku 1999 v rezolúcii 47/5 vyhlásilo Medzinárodný rok starších osôb so zameraním na "spoločnosť všetkých vekových kategórií".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona