V roku 2030 môže fajčenie zabiť v Číne až dva milióny ľudí

NETKY.SK • 9 Október 2015, 09:37 • 2 min
V roku 2030 môže fajčenie zabiť v Číne až dva milióny ľudí

PEKING - Jeden z troch mladých Číňanov zomrie v budúcnosti na ochorenie spôsobené vdychovaním tabakového dymu. Vyplýva to z výskumu, ktorého výsledky dnes zverejnil lekársky časopis Lancet a priblížila ich tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vedci z Oxfordskej univerzity a z čínskej Akadémie lekárskych vied zistili, že približne z dvoch tretín mladých Číňanov sa stávajú fajčiari a väčšina z nich začína fajčiť ešte pred dovŕšením 20. roku života. Zhruba polovica týchto dnes mladých mužov zomrie v budúcnosti na choroby spojené s fajčením, ak včas s týmto zlozvykom neprestane.


"Bez rýchlych, zásadných a ďalekosiahlych protifajčiarskych opatrení bude Čína čeliť enormnému počtu predčasných úmrtí," uviedol jeden zo spoluautorov štúdie, Li Li-ming z Akadémie lekárskych vied.


Výskumníci uskutočnili dve veľké štúdie s 15-ročným časovým odstupom, v rámci ktorých monitorovali a porovnali následky, ktoré fajčenie zanecháva na zdraví starších a mladších fajčiarov.


Prvá štúdia pochádza z 90. rokov minulého storočia a uskutočnila sa na vzorke 250.000 mužov vo veku 40-79 rokov; druhá štúdia stále prebieha a zapojilo sa do nej 500.000 mužov a žien vo veku 35-74 rokov.


Z výsledkov oboch štúdií vyplýva, že v roku 2010 zomrel v Číne na choroby spojené s fajčením milión ľudí, väčšinou mužov. Ak budú súčasné trendy pokračovať, vzhľadom na nárast dospelej čínskej populácie zomrú v roku 2030 na choroby spojené s fajčením dva milióny Číňanov.


Počet fajčiarok v čínskej ženskej populácii prudko klesol, takže riziko predčasného úmrtia na choroby súvisiace s fajčením je nízke a stále sa znižuje, všíma si časopis Lancet.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies