V roku 2018 bude Slovensko čeliť výzve výkonnostnej rezervy

NETKY.SK • 4 Január 2018, 12:27 • 2 min
V roku 2018 bude Slovensko čeliť výzve výkonnostnej rezervy

BRATISLAVA – Slovensko bude pri využívaní eurofondov v roku 2018 čeliť výzve výkonnostnej rezervy. Ak by sa neplnili ciele a čerpanie v operačných programoch, na základe rozhodnutia Európskej komisie môže SR presunúť určité percento prostriedkov medzi operačnými programami. Povedal to podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Koncom roka 2018 bude vyhodnotenie operačných programov, avizoval. "V prípade, že sa nebude čerpať z niektorých operačných programov tak ako sa má, hlavný kandidát na získanie dodatočných zdrojov je s vysokou pravdepodobnosťou ministerstvo dopravy," konštatoval. Dopyt po zdrojoch na výstavbu infraštruktúry je podľa neho v rezorte enormný.

 

Zdôraznil, že cieľom je efektívne vyčerpať financie. "Budeme aj v roku 2018 tlačiť čo najviac, aby boli vypísané výzvy špeciálne pre menej rozvinuté regióny," povedal s tým, že eurofondy sa musia prejaviť aj na zmiernení regionálnych rozdielov. Zároveň poukázal na to, že financie z eurofondov tvoria v súčasnosti značné percento všetkých investícií v SR, v minulosti to bolo takmer 80 %.

 

Slovensko počas predsedníctva v Rade EÚ naštartovalo diskusie o kohéznej politike Európskej únie po roku 2020, pripomenul Pellegrini. "Treba si uvedomiť, že dôjde k zníženiu rozpočtu vzhľadom na brexit a iné veci. Tak SR už pravdepodobne po roku 2020 nebude mať k dispozícii takéto zdroje," uviedol Pellegrini.

 

Štát si bude podľa neho postupne zvykať, že si bude musieť hľadať zdroje aj inde. Respektíve sa vráti k tomu, že štátny rozpočet ich bude musieť generovať, aby mohla pokračovať výstavba infraštruktúry.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona