V roku 2017 zahynulo v misiách OSN najviac mierotvorcov od roku 1994

NETKY.SK • 23 Január 2018, 12:07 • 2 min
V roku 2017 zahynulo v misiách OSN najviac mierotvorcov od roku 1994

NEW YORK - V roku 2017 zahynul najvyšší počet príslušníkov mierových zborov OSN za posledných 24 rokov. V správe pre generálneho tajomníka OSN sa totiž uvádza, že pri plnení úloh OSN zahynulo vlani 56 mierotvorcov. Informoval o tom denník Le Monde.

slovakia

left justify in out

Správa OSN zverejnená v pondelok v New Yorku konštatuje, že táto bilancia "prekonala všetky prípustné hranice". Autori správy varujú, že bilancia obetí bude zrejme ďalej stúpať. Apelovali, že "treba niečo zmeniť, aby sa táto tendencia zvrátila".

 

V snahe znížiť počet obetí z radov mierotvorcov generálny tajomník OSN António Guterres vlani v novembri poveril brazílskeho generála Carlosa Alberta dos Santos Cruza, aby situáciu analyzoval a zistil, prečo za posledné roky počet obetí v misiách OSN stúpa.

 

Brazílčanom vedená misia podnikla cesty do Konžskej demokratickej republiky, Mali, Stredoafrickej republiky, Južného Sudánu a ďalších krajín, kde pôsobia mierové zbory OSN, a dospela k záveru, že "vlajka OSN už neslúži ako prirodzená ochrana pre mierotvorcov a zločinecké skupiny sa neštítia útokov na ne".

 

Komisia predložila vedeniu OSN rad odporúčaní - medzi nimi je aj lepšia príprava budúcich príslušníkov misií OSN na nebezpečenstvá, ktoré v krajine vyslania možno očakávať.

OSN následne vypracovala akčný plán, ktorého prvá etapa sa má zrealizovať do konca roku 2018. Ide o prehodnotenie prípravy mierotvorcov a spôsob poskytovania lekárskej pomoci v oblastiach konfliktu. Odporúčajú sa aj vopred neohlásené testy pripravenosti príslušníkov misie OSN v mieste ich pôsobenia.

 

Podľa správy komisie k najviac ohrozeným patria misie OSN v Afrike. Správa upozorňuje i na nedostatočné a nezodpovedajúce technické vybavenie vojakov OSN: v otvorenej krajine sa napríklad presúvajú v autách typu pick-up, zatiaľ čo by potrebovali skôr autá odolné voči výbuchom pozemných mín; počas nočného hliadkovania často nemajú k dispozícii prístroje na nočné videnie.

 

Okrem toho sa zistilo, že jednotky OSN sú často "defenzívne", zatiaľ čo by mali byť "skôr proaktívne", aby "identifikovali hrozby a neutralizovali ich".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona