V roku 2017 nespadlo lietadlo žiadnym osobným aerolinkám, bol najbezpečnejší v histórii

NETKY.SK • 2 Január 2018, 13:59 • 2 min
V  roku 2017 nespadlo lietadlo žiadnym osobným aerolinkám, bol najbezpečnejší v histórii

WASHINGTON - Letecké spoločnosti nezaznamenali v roku 2017 žiadne úmrtie pri komerčnej osobnej doprave. Minulý rok tak bol z tohto pohľadu najbezpečnejším rokom v civilnej leteckej doprave v histórii.

slovakia

left justify in out

"Rok 2017 bol najbezpečnejším leteckým rokom vôbec," povedal Adrian Young z poradenskej firmy To70, podľa ktorej vlani nedošlo žiadnym úmrtiam v komerčných osobných lietadlách.

 

Aj Aviation Safety Network, ktorá sleduje bezpečnosť v leteckej doprave, uviedla, že v roku 2017 nezomrel nikto pri komerčnej preprave cestujúcich, aj keď došlo k 10 haváriám iných lietadiel, pri ktorých zahynulo 44 ľudí na palube a 35 osôb na zemi. Tie sa však týkali nákladnej leteckej dopravy a súkromných letov. Najhoršou leteckou nehodou vlani bolo januárové zrútenie tureckého nákladného lietadla, v Kirgizsku, avšak to sa tiež netýkalo osobnej dopravy.

 

Na porovnanie, v roku 2016 došlo k 16 leteckým nehodám, pri ktorých zahynulo 303 ľudí. Podľa Aviation Safety Network rok 2017 bol "najbezpečnejším rokom, a to ako v počte smrteľných nehôd, tak aj v počte obetí".

 

V ostatných dvoch desaťročiach neustále klesá počet úmrtí v komerčnej leteckej doprave na celom svete. Spojené štáty naposledy zaznamenali smrteľnú leteckú haváriu vo februári 2009, a to v prípade letu Colgan Air Flight 3407 v New Yorku, pri ktorej zahynulo všetkých 49 osôb na palube a jedna osoba na zemi.

 

V roku 2016 zahynulo v Spojených štátoch 412 ľudí pri leteckých nehodách, ale ani jedna sa netýkala komerčnej prepravy cestujúcich.

 

Posledná smrteľná letecká nehoda osobného lietadla bola havária v novembri 2016 v Medellíne v Kolumbii a k poslednej nehode komerčného osobného lietadla, pri ktorej zahynulo viac ako 100 osôb, došlo v októbri 2015 v Egypte.

 

Pri spomínanej nehode v januári 2017 lietadlo Boeing 747-400 cargo spadlo na dedinu v Kirgizsku pri pristávaní v hustej hmle. Zomrelo 35 ľudí na zemi a štvorčlenná posádka. Holandská poradenská firma To70 systematicky sleduje prípady pádov lietadiel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies