V roku 2017 bolo vo svete zabitých 81 novinárov

NETKY.SK • 30 December 2017, 19:51 • 2 min
V roku 2017 bolo vo svete zabitých 81 novinárov

BRUSEL - Najmenej 81 žurnalistov bolo v uplynulom roku zabitých pri výkone svojej práce. Zároveň v tomto období prudko stúpol počet útokov i obťažovania, ktorých terčom sa stali mediálni pracovníci.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výročnej správy Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ), z ktorej v sobotu citovala agentúra AP. Novinári podľa správy o život prišli pri cielených útokoch, výbuchoch bômb umiestnených v aute či prestrelkách. V tomto roku ich však bolo za posledné desaťročie zabitých vôbec najmenej, pričom vlani prišlo o život násilným spôsobom 93 novinárov.

 

Najviac žurnalistov prišlo tento rok o život v Mexiku. Mnoho ďalších bolo zabitých v Afganistane, Iraku či Sýrii. Medzi zabitými novinármi bolo aj osem žien, z ktorých dve zahynuli v demokratických, európskych krajinách. Išlo o švédsku novinárku Kim Wallovú, ktorá prišla o život v ponorke dánskeho vynálezcu, o ktorom písala, a maltskú novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú, ktorú zabila v októbri bomba nastražená v jej aute.

 

Okrem počtu úmrtí varovalo IFJ i pred bezprecedentným počtom novinárov, ktorí boli uväznení či nútení utiecť zo svojej krajiny. Podľa údajov tejto inštitúcie bolo v uplynulom roku za mrežami viac ako 250 novinárov. Šéf IFJ Philippe Leruth na margo výročnej správy uviedol, že aj napriek klesajúcemu počtu násilných smrtí žurnalistov, je úroveň násilia páchaného voči médiám stále "neprijateľne vysoká".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies