V roku 2016 poskytlo Slovensko pomoc 36 obetiam obchodovania s ľuďmi

NETKY.SK • 17 Február 2017, 11:19 • 2 min
V roku 2016 poskytlo Slovensko pomoc 36 obetiam obchodovania s ľuďmi

BRATISLAVA – Slovensko poskytlo vlani podporu a ochranu celkovo 36 obetiam obchodovania s ľuďmi. Informovalo o tom ministerstvo vnútra. Pomoc štát poskytuje prostredníctvom špecializovaného programu. V roku 2016 starostlivosť zabezpečovali dve mimovládne a jedna medzinárodná organizácia.

slovakia

left justify in out

V roku 2016 bolo do špecializovaného programu zaradených celkom 21 osôb. Ďalšie sa v programe nachádzali z predošlých rokov, uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra. Údaje pochádzajú zo štatistík rezortného Informačného centra na boj proti obchodovaniu s ľuďmi.

 

Vlani pritom o polovicu poklesol počet ženských obetí. Do programu boli zaradené iba štyri. Zvyšné štyri pätiny tvorili mužské obete. Ich počet (17) sa v porovnaní s rokom 2015 nezmenil. Najviac ženských obetí (tri) pochádzalo opäť z Košického kraja, najviac mužských obetí (štyri) bolo z Banskobystrického kraja.

 

Celkovo bola z Banskobystrického a Košického kraja takmer polovica (desať) obetí. Podľa Paulenovej ide o dlhodobo pretrvávajúci jav. Ministerstvo sa preto bude aj naďalej zameriavať pri preventívnych aktivitách na centrálnu časť a východ republiky.

 

Najviac mužských obetí (11) bolo obchodovaných za účelom nútenej práce. Z tohto množstva boli tri deti. Pri ženských obetiach prevládalo sexuálne vykorisťovanie (2). Zvyšné dve ženy boli obeťami nútenej práce a núteného sobáša. „Viac ako polovica obetí bola vykorisťovaná v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska,“ doplnila Paulenová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona