V roku 2016 polícia riešila 58 trestných činov spojených s extrémizmom

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 12:56 • 2 min
V roku 2016 polícia riešila 58 trestných činov spojených s extrémizmom

BRATISLAVA – Policajti riešili v minulom roku spolu 58 trestných činov spojených s extrémizmom. Ako sa uvádza v správe o trestnej činnosti v SR za rok 2016, ktorú vypracoval Policajný zbor, spomedzi nich policajti objasnili 21, čo predstavuje 36 percent.

slovakia

left justify in out

V roku 2015 zistili spolu 30 trestných činov spojených s extrémizmom, pričom objasnili 17 (56,67 %). Podľa údajov o činnosti prokuratúry za minulý rok, ktoré zverejnila Generálna prokuratúra SR, bol za prejavy sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd odsúdených sedem osôb. Štyri osoby boli odsúdené za hanobenie národa, rasy a presvedčenia a takisto štyri za podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti.  

Ministerstvo spravodlivosti pripravilo minulý rok v súvislosti s bojom s extrémizmom novely trestných kódexov. Na ich základe spadajú od januára extrémistické trestné činy pod Špecializovaný trestný súd a dozoruje ich Úrad špeciálnej prokuratúry. V rámci Národnej kriminálnej agentúry vznikla vo februári ako piata elitná jednotka Národná jednotka boja proti terorizmu a extrémizmu. K účinnejšiemu postihovaniu takýchto trestných činov by mal pomôcť aj novovytvorený znalecký odbor pre oblasť extrémizmu. Všetky tieto zmeny ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská vysvetlila tým, že „ak chceme bojovať proti trestným činom extrémizmu, musíme mať na to špecialistov“. Zároveň ale zdôrazňuje, že netoleranciu, neznášanlivosť a nenávistné prejavy nevyriešime tým, že sa spoľahneme na orgány činné v trestnom konaní. „Trestná činnosť je špička ľadovca, ale 90 percent je o postoji každého jedného jednotlivca a o tom, že dokážeme takéto prejavy odsúdiť a postaviť sa im,“ upozorňuje Žitňanská. Novely by mali pomôcť efektívnejšiemu vyšetrovaniu trestných činov extrémizmu aj preto, lebo obsahujú viacero nových definícií.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona