V roku 2016 mali ženy 27 percent textov v úspešných filmoch

NETKY.SK • 18 Január 2017, 12:44 • 2 min
V roku 2016 mali ženy 27 percent textov v úspešných filmoch

NEW YORK - V desiatich najúspešnejších filmoch roka 2016 vyslovili ženy 27 percent všetkých slov. Vyplýva to z analýzy americkej dátovej vedkyne Amber Thomas, ktorá v desiatich minuloročných snímkach s najvyššími celosvetovými tržbami zaznamenávala dáta o rovnosti pohlaví.

slovakia

left justify in out

Odborníčka sledovala tituly Captain America: Občianska vojna, Hľadá sa Dory, Zootropolis, Kniha džungle, Tajný život maznáčikov, Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti, Rogue One: A Star Wars Story, Deadpool, Fantastické zvery a ich výskyt a Jednotka samovrahov, pričom počítala slová každej hovoriacej postavy. Ani jeden z daných projektov pritom nemal 50 percent alebo viac hovoriacich ženských postáv.


Snímkami s najlepším pomerom mužských a ženských postáv boli animáky Hľadá sa Dory a Zootropolis, ktoré mali 42 a 38 percent ženských postáv. Podobne sa im najlepšie darilo aj s počtom slov ženských postáv, ktoré u prvej menovanej snímky tvorili 53 percent textov a u druhej 46 percent. Ako však podotkla Thomas, v prípade Hľadá sa Dory patrilo 76 percent titulnej hrdinke.


S nízkym zastúpením hovoriacich herečiek vo filme skončilo sci-fi Rogue One: A Star Wars Story, kde ženy tvorili len deväť percent postáv a z celkového počtu slov im patrilo 17 percent. Hlavná hrdinka Jyn Erso pritom povedala až 78 percent z nich. V Knihe Džungle mali ženské postavy desať percent textu a vo filme Captain America: Občianska vojna o šesť percentuálnych bodov viac.


Thomas okrem toho zistila, že v snímke Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti hovoril prvý superhrdina 2,4-násobne viac ako druhý. Batman okrem toho hovoril šesťkrát viac ako superhrdinka Wonder Woman, ktorá sa vo filme tiež predstavila. Mužskú prevahu v textoch mala aj Jednotka samovrahov. Počet slov antihrdinky Harley Quinn v stvárnení Margot Robbie sa rovná len 42 percentám slov jej kolegu Deadshota, ktorého hral Will Smith. Dôstojníčka Amanda Waller v podaní Violy Davis, ktorá spomínanú jednotku riadi, však rozprávala pomerne často a vo filme povedala 1210 slov, o 222 menej ako menovaný Deadshot.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies