V roku 2016 do Európy prídu najmä migranti z Blízkeho Východu

NETKY.SK • 29 December 2015, 16:20 • 2 min
V roku 2016 do Európy prídu najmä migranti z Blízkeho Východu

BRATISLAVA - V príleve utečencov do Európy bude aj v roku 2016 dominovať Blízky Východ. V porovnaní s ním je napríklad Afrika politicky stabilnejšia. Povedal pre TASR ekonóm a výskumník zo Zambie Barnabas Mwansa.

slovakia

left justify in out

„Naďalej ostane v tomto smere dominantný Blízky Východ, pretože sa v ňom nachádza veľa zraniteľných a zle spravovaných štátov. Afrika prešla za posledné roky výraznou zmenou a je politicky omnoho stabilnejšia ako v minulosti, azda s výnimkou niekoľkých subsaharských štátov,“ zdôraznil Mwansa.

 

Podľa výskumníka sú štáty s autoritatívnymi režimami nestabilné a je len otázkou času, kedy príde nejaký vnútorný alebo vonkajší konflikt a ich obyvatelia budú donútení k migrácii. „EÚ by preto mala mať systém včasného varovania a plány na scenáre vývoja, keď dôjde ku konfliktom v blízkosti jej hraníc. Súčasná migračná kríza ukazuje, že nič také nemala a že len reaguje na rýchly a nekontrolovaný vývoj. Okrem toho musí konať v záujme prevencie pred konfliktami. Rokovať a diskutovať s predstaviteľmi zraniteľných štátov a hľadať riešenia s cieľom podporovať ich demokratizáciu, no zároveň sa pritom vyhnúť ich destabilizácii,“ dodal Mwansa, ktorý vidí do budúcnosti ďalšie veľké migračné riziko.

 

“V súčasnosti máme predovšetkým ekonomickú migráciu. No globálne vzniká nová hrozba, klimatická migrácia, z dôvodov klimatickej zmeny. Tá najviac postihuje Afriku. Väčšina jej štátov závisí na poľnohospodárstve a teda na úrodnosti pôdy. Ak sa však toto zmení pod tlakom vonkajších podmienok, nedokážu produkovať dostatok potravín a ľudia sa dajú do pohybu. Ak sa tým nezačneme zaoberať včas, začne sa ďalšia mohutná migrácia,“ upozornil Mwansa s tým, že medzinárodné právo nateraz nemyslí na ochranu migrantov tohto typu.

 

„Pokiaľ ste politický utečenec, legislatíva vám garantuje práva. Ak utečiete z dôvodu hladu po prírodnej katastrofe, nemáte žiadne istoty. To by mohol byť podnet pre OSN, aby sa začala s plnou vážnosťou venovať aj tejto téme,“ uzavrel africký ekonóm a výskumník.

 

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu do Európy od začiatku tohto roka pricestoval už viac než milión utečencov alebo migrantov, z nich do Grécka cez Turecko viac ako 800.000 a zo severnej Afriky do Talianska okolo 150.000.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies