V roku 2015 v Španielsku zbankrotovalo takmer 4-krát viac firiem ako pred krízou

NETKY.SK • 3 Január 2017, 15:39 • 2 min
V roku 2015 v Španielsku zbankrotovalo takmer 4-krát viac firiem ako pred krízou

MADRID - Zotavovanie španielskej ekonomiky je neodškriepiteľný fakt. Ale krajina sa ešte celkom nespamätala z nedávnej krízy a stále pociťuje jej negatívne dôsledky. Miera nezamestnanosti v Španielsku zostáva vysoká, rovnako ako počet bankrotov malých a stredných firiem (SME).

slovakia

left justify in out

Podľa najnovšej správy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v roku 2015 sa počet španielskych malých a stredných firiem s maximálne 250 zamestnancami, ktoré vyhlásili bankrot, zvýšil na takmer štvornásobok ich počtu v predkrízovom roku 2007, napísal denník El País.

 

OECD v správe konštatuje, že zatiaľ čo v USA, Japonsku, Kanade, Nemecku, Brazílii a v Južnej Afrike počet firemných bankrotov v roku 2015 klesol a bol nižší ako tesne pred začiatkom krízy, v Rakúsku, Francúzsku, Holandsku a Nórsku bol ešte vyšší. V Taliansku dokonca dosiahol dvojnásobok a v Španielsku takmer štvornásobok predkrízovej úrovne. Organizácia so sídlom v Paríži ale zároveň uviedla, že údaje za uplynulý kvartál signalizujú výrazne zlepšenie situácie v oboch krajinách.

 

Zo správy OECD ďalej vyplýva, že prírastok nových firiem stále výrazne zaostáva za rokom 2007. V Španielsku, Taliansku, Belgicku, Nemecku a tiež v USA pribudla v roku 2015 len zhruba pätina (20 %) až tretina nových firiem v porovnaní s rokom 2007.

 

Prieskum medzi firmami ukázal, že v rámci OECD plánuje v nasledujúcich šiestich mesiacoch prijať nových ľudí sotva polovica firiem, ktoré majú 50 a viac zamestnancov. A v skupine G7, teda v siedmich najvyspelejších svetových ekonomikách, je to len 10 % až 20 % firiem. V prípade Španielska sú tieto údaje ešte pesimistickejšie, dodáva El País.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies