V roku 2015 sa ukončilo viacero známych prípadov

NETKY.SK • 1 Január 2016, 12:05 • 2 min
V roku 2015 sa ukončilo viacero známych prípadov

BRATISLAVA - V priebehu roku 2015 sa na slovenských súdoch ukončilo viacero sledovaných prípadov. Najvyšší súd SR napríklad definitívne ukončil kauzu Osrblie. Bývalému externému poradcovi premiérky Ivety Radičovej Martinovi Novotnému senát uložil trest jeden a pol roka nepodmienečne a bývalému veľvyslancovi v Keni Igorovi Líškovi trest 15 mesiacov nepodmienečne.

slovakia

left justify in out

Obaja majú tiež zaplatiť 15-tisíc eur. Najvyšší súd tak tresty sprísnil, keďže súd nižšej inštancie im vymeral podmienečné tresty. Oboch obžalovaných uznal súd za vinných z toho, že si za vybavenie 300-tisícovej dotácie od úradu vlády na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí žiadali „desiatok“ z dotácie. Podľa žalobcu sľuboval Martin Novotný za úplatok aj vybavenie ďalšej dotácie 1,3 milióna eur od ministerstva školstva.

 

Advokáta Pavol P. oslobodili
Naopak, oslobodenia sa na najvyššom súde dočkal bývalý advokát Pavol P. Toho odsúdili na jeseň roku 2006 na vtedajšom Špeciálnom súde za trestný čin podplácania. Podľa obžaloby ponúkal 30-tisíc slovenských korún svojej kolegyni Márii Mešencovej. Tá za to mala presvedčiť svojho klienta, aby zmenil výpoveď, a to v prospech osoby, ktorú zastupoval Pavol P. Ona však v prípade spolupracovala s políciou ako agent, za čo ju Slovenská advokátska komora vylúčila spomedzi svojich členov. Členstvo jej neskôr na základe výroku najvyššieho súdu obnovili. Podľa najvyššieho súdu sa prokuratúre nepodarilo skutok dostatočne preukázať.

 

Streľba v komplexe Tri veže
Viaceré prípady v uplynulom roku uzatvoril aj Špecializovaný trestný súd v Pezinku, aj keď väčšina týchto prípadov bude mať ešte dohru na Najvyššom súde SR. V prípade streľby v bratislavskom komplexe Tri veže z roku 2011 poslal súd na 15 rokov do väzenia kosovského Albánca Jetona V. Vinným ho uznali z vraždy krajana Vigana G. Trest 21 rokov uložili šéfovi vydieračskej skupiny zo Záhoria Miroslavovi Štvrteckému. Stalo sa to v rámci pojednávania o určení výšky trestu pre právoplatne odsúdených páchateľov. Ďalším členom skupiny vymerali tresty v rozmedzí od štyroch do 20 rokov.

 

Súd rozhodol o vydieračovi Štvrteckom

Miroslava Štvrteckého, ktorého vydieračská skupina pôsobila prevažne na Záhorí, už Špecializovaný trestný súd právoplatne odsúdil na 24 rokov väzenia. Trest mu vymerali v roku 2010 a vo februári 2011 ho potvrdil aj Najvyšší súd SR. Vo väzení už vydierač strávil deväť rokov. Tam aj požiadal o obnovu konania, čomu Špecializovaný trestný súd 15. júna tohto roku vyhovel, ale len pokiaľ ide o konanie pre rozhodnutie o výške trestu. 

 

Tresty si vypočuli aj Piťovci

Tresty v rozmedzí od dvoch rokov podmienečne po 15 rokov nepodmienečne si zase vypočuli 13 členovia piešťanskej zločineckej skupiny známej pod menom "piťovci II". Vinnými ich súd uznal z viacerých trestných činov, napríklad z členstva v zločineckej skupine, vydierania alebo hrubého nátlaku. Naopak, troch obžalovaných v tomto prípade senát oslobodil.

 

Podnikateľ Jozef M. skončil vo väzbe
Verdikt deväť rokov väzenia nepodmienečne si v Pezinku vypočul mediálne známy podnikateľ Jozef M. V kauze skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia ho špecializovaný trestný súd uznal za vinného z trestného činu podvodu spolu s Dávidom B. a Patrikom P. Súd im vymeral deväťročný a sedemročný trest. Podľa rozsudku Jozef M., Dávid B. a Patrik P. vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam v období medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov vtedajších slovenských korún. Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún.

 

Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Jozef M., ktorý „zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky“. Vtedajší majitelia spoločností, Dávid B. a Patrik P., zase falšovali potrebné dokumenty. Na právoplatnom treste sa z prokurátorom dohodol bývalý konateľ spoločnosti Nelux s.r.o Ladislav Hrnek. V rámci dohody o vine a treste mu súd uložil trest dva roky väzenia s podmienečným odkladom na štyri roky.

 

Hrneka potrestali za úplatky

Hrneka zadržala polícia v júni 2015, keď chcel predsedovi Burzovej komory Komoditnej burzy Bratislava Pavlovi Scholtzovi odovzdať úplatok 25-tisíc eur. Scholtz mal na oplátku zariadiť zrušenie obchodovania s posypovou soľou na burze, aby sa nakupovala opätovne prostredníctvom verejného obstarávania za vyššie ceny. Následne chcel Hrnek podľa medializovaných informácii nakúpiť soľ pre Banskobystrický samosprávny kraj. Scholtz však spolupracoval s políciou, ktorá celý proces monitorovala a Hrneka zadržala ihneď po odovzdaní sumy 25-tisíc eur.

 

Rozhodlo sa o bankomatovej mafii
Viacero prípadov sa uzavrelo aj na bratislavských súdoch. Okresný súd Bratislava I v kauze tzv. bankomatovej mafie vyniesol odsudzujúce aj oslobodzujúce rozsudky. Z pokračujúceho trestného činu krádeže a poškodzovania cudzej veci uznal súd vinnú štvoricu obžalovaných - Jána G., Martina Kr., Martina Ko. a Mareka D. Navyše Jána G. súd uznal vinným z trestného činu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania zo zbraňami. Vymeral mu preto úhrnný trest vo výške 12 a pol roka väzenia. 

 

Paulusa odsúdili za vraždu

Súd sa však nestotožnil s tvrdením korunného svedka Romana Paulusa, ktorý je právoplatne odsúdený za vraždu, že Ján G. bol hlavou celej skupiny. Ďalší traja obžalovaní, ktorých súd uznal za vinných, pôjdu do väzenia na desať rokov. Súd spod obžaloby oslobodil Mateja V. a Martina P., keďže skonštatoval, že svedok Paulus v ich prípade svedčil nedôveryhodne. Siedmy obžalovaný v prípade bol vylúčený na samostatné konanie. Podľa prokuratúry ukradli obžalovaní 25 bankomatov. Dve krádeže sa odohrali aj v bratislavských obchodných centrách. Obžaloba pôvodne tvrdila, že na čele skupiny bol Ján G., ktorý zabezpečoval aj potrebné náradie a kradnuté autá.

 

Trest pre Dobiáša potvrdili tretíkrát 

Po členovi skupiny Marekovi D., ktorý je na úteku, pátra Interpol. Krajský súd v Bratislave zase na tretíkrát potvrdil dvadsaťročný trest pre zdravotníka Jaroslava Dobiáša, známeho aj ako "anjel smrti". Ten podľa obžaloby v júni 2011 v nemocnici na bratislavských Kramároch 63-ročnej pacientke Ľuboslave S., ktorá bola v zlom zdravotnom stave, úmyselne podal lieky, z ktorých jeden sa používa na celkovú anestéziu a druhý na liečbu vysokého krvného tlaku.

 

Tým jej spôsobil smrť. Prípad Jaroslava Dobiáša riešil prvostupňový súd trikrát, keďže dva jeho rozsudky krajský súd zrušil pre pochybenia. Potvrdil až rozsudok z apríla 2015. V oboch predošlých prípadoch vymerali pre zdravotníka rovnako 20 rokov za mrežami. Podľa obhajoby si zdravotník lieky pomýlil. Vyšetrovatelia v prípade preverovali aj ďalšie prípady úmrtí pacientov v trenčianskej nemocnici, kde obžalovaný pracoval v minulosti. Podozrenia sa nepotvrdili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies