V roku 2015 by malo do zdravotníctva prísť menej peňazí

NETKY.SK • 18 August 2014, 12:14 • 2 min
V roku 2015 by malo do zdravotníctva prísť menej peňazí

BRATISLAVA - Do verejného zdravotného poistenia by malo v nadchádzajúcom roku pritiecť menej peňazí. Príjmy, ktoré predpokladá ministerstvo financií (MF) v prvotnom návrhu budúcoročného rozpočtu, sú oproti schválenému rozpočtu pre tento rok skresané o 16,6 mil. eur na 4, 27 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Opačný trend sa však očakáva v ďalších dvoch rokoch, kedy by sa zdroje v systéme mali navýšiť rádovo o stovky miliónov eur. "Na rok 2016 sa celkové príjmy predpokladajú v objeme 4,50 mld. eur s medziročným rastom 5,43 % a na rok 2017 v objeme 4,68 mld. eur s medziročným rastom 3,95 %," konštatuje MF.

 

Najväčšiu časť príjmov tvoria daňové príjmy, ktoré pozostávajú prevažne zo zdravotných odvodov. Tie sa pre budúci rok rozpočtujú vo výške viac ako 3,96 mld. eur, čo je medziročný nárast oproti tohtoročnému rozpočtu o 37 mil. eur. Podľa zverejnených údajov však nie je jasné, koľko na poistnom uhradia ekonomicky aktívne osoby, a akú čiastku štát. Známe nie je ani to, s akým počtom svojich poistencov štát v budúcom roku počíta, a teda za koľkých ľudí bude platiť odvody. Tlačové oddelenie MF odkázalo, že uvedená oblasť ešte bude predmetom ďalších diskusií, preto by bolo v súčasnosti predčasné vyjadrovať sa k tomu. Okrem poistného pritečú do systému aj nedaňové príjmy, tie sa odhadujú na 30 mil. eur, s ďalšími 280 mil. eur sa počíta v rámci zostatku prostriedkov z predchádzajúcich rokov. 

 

Výdavky by sa podľa prvotných predpokladov rezortu financií mohli dostať na úroveň 3,99 mld. eur. Systém by tak v medziročnom porovnaní spotreboval o 53,4 mil. eur viac. Väčší objem peňazí by však nešiel na kľúčovú oblasť, ktorou je samotné poistenie, to by naopak o čosi utrpelo oproti tohoročnému rozpočtu. Výdavky naň sa totižto navrhujú o 24 mil. eur nižšie, konkrétne 3,73 mld. eur. Viac peňazí si má vyžiadať chod inštitúcií a nešpecifikované záväzky. Tieto oblasti by mali dohromady spotrebovať 255,4 mil. eur, čo je medziročne viac o 77 mil. eur. Z toho sa príspevok pre Národné centrum zdravotníckych informácií navrhuje vo výške 10 mil. eur, pre Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou 16,7 mil. eur a pre operačné strediská záchrannej zdravotnej služby 13 mil. eur. Chod zdravotných poisťovní by si podľa návrhu MF mal vyžiadať 142,3 mil. eur a záväzky ďalších 73 mil. eur. 

 

"Prebytok v metodike ESA 95 sa v roku 2015 predpokladá na úrovni 9,55 mil. eur, v roku 2016 sa predpokladá prebytok na úrovni 12,3 mil. eur a v roku 2017 na úrovni 13,91 mil. eur," uviedlo MF.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies