V roku 2015 bude vo vozoparku DPB väčšina nových vozidiel

NETKY.SK • 6 Január 2015, 17:10 • 2 min
V roku 2015 bude vo vozoparku DPB väčšina nových vozidiel

BRATISLAVA - Dopravný podnik Bratislava postupne obnovuje svoj vozový park. Do hlavného mesta postupne prichádzajú nové trolejbusy a električky hradené z eurofondov, ale aj nové autobusy kupované na úver.

slovakia

left justify in out

Podľa generálneho riaditeľa DPB Ľubomíra Belfiho, budú do troch rokov tvoriť 60 percent vozidlového parku dopravného podniku už nové vozidlá.


Bratislavský dopravný podnik nakúpil 80 nových trolejbusov s možnosťou opcie na ďalších 40 nových vozidiel. Z osemdesiatky vozidiel je 15 sólo trolejbusov, 15 trolejbusov s APU agregátom a 50 kĺbových trolejbusov. Koncom roka 2014 jazdilo na bratislavských cestách už 28 kĺbových a 15 sólových trolejbusov. Dopravný podnik nové vozidlá nasadil najmä na frekventované linky 201 a 202. V decembri do vozového parku dopravného podniku pribudlo ešte 14 kĺbových trolejbusov a jeden sólo trolejbus s APU agregátom, na ktorom sa vykonávajú ešte potrebné skúšky. Dodané trolejbusy chce dopravný podnik zaradiť do premávky ešte tento mesiac. „Vďaka eurofondom obnovíme kompletne celý vozidlový park trolejbusov – 120 nových trolejbusov. Ostatné budú dodané postupne v roku 2015, do jesenného obdobia,“ vysvetlil Belfi. Nové trolejbusy do Bratislavy dodáva spoločnosť ŠKODA ELECTRIC. Spoločnosť za 80 trolejbusov ponúkla cenu 46,772 mil. eur, po aukcii sa cena znížila na 41,620 mil. eur. Na nákup nových nízkopodlažných trolejbusov dopravný podnik získal vyše 39,5 mil. eur z Európskej únie.


Spolu s trolejbusmi Dopravný podnik Bratislava nakúpil aj nové jednosmerné a obojsmerné električky. Ako vysvetlil Belfi, nasadzovanie električiek do premávky je o čosi zložitejšie. Všetkým novým vozidlám najprv treba vybaviť potrebnú dokumentáciu, no pri električkách musí tento proces schváliť ešte Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a až potom môžu byť nové električky zaradené do premávky. Dopravný podnik má v súčasnosti v depe jednu novú električku typu 30T, na ktorej robia potrebné skúšky. Do ulíc Bratislavy by sa mala dostať na jar 2015. Ako dodal Belfi, ďalšia električka, tentoraz jednosmerná, by mala pribudnúť v januári a rovnako ju čaká proces skúšania. „V roku 2015 bude spolu dodaných 45 kusov nových električiek. Postupne budú nasadzované do premávky na všetky radiály,“ vysvetlil riaditeľ DPB s tým, že už dali koľajové trate upraviť tak, aby vyhovovali novým vozidlám. Jednosmerné a obojsmerné električky dodáva do Bratislavy spoločnosť Škoda.


Do Bratislavy postupne prichádzajú aj nové autobusy, ktoré dopravný podnik nakupuje na úver. Na cestách už je päť Solarisov, ktoré jazdia na linkách 28 cez Devín a 30 na trase Lamač – Most SNP. Cez víkendy DPB nasadzuje nový autobus aj na regionálnu linku 630 do Chorvátskeho Grobu. Na cestách je už aj sedem nových autobusov typu IVECO Urbanway. V decembri do Bratislavy prišli ešte ďalšie autobusy tohto typu, ktoré pôjdu do premávky hneď ako dopravný podnik vybaví potrebnú dokumentáciu. „Nasadíme ich na využívanú linku 50 a nahradíme tým vozidlá IVECO Irisbus dĺžky 12 metrov, ktoré budú jazdiť na petržalských linkách. Taktiež budú nasadené aj na ďalšie vyťažené linky č. 70 a 80,“ povedal Belfi. V roku 2015 by tak malo byť v Bratislave už všetkých 50 nových autobusov, ktoré dopravný podnik nakúpil. Dodané by mali byť do leta. „Pri využití opcie za výhodnejšieho úroku to bude až 100 nových autobusov,“ dodal Belfi.


S novými vozidlami sú v dopravnom podniku spokojní. „Všetky dodané vozidlá absolvovali proces technicko - bezpečnostných skúšok a boli homologizované. Žiadne závažné nedostatky nové dodané vozidlá nemali,“ povedal Belfi. Pre nové vozidlá dopravný podnik modernizuje aj vozovne. V roku 2015 by mali byť postavené a skolaudované depá pre nové vozidlá na Hroboňovej a v Jurajovom dvore. Vozovne DPB vynoví za peniaze z Európskej únie. „Z eurofondov sa budú v troch etapách modernizovať aj spomínané depá, pričom v prvej fáze to bude približne 20 miliónov a proces modernizácie bude pokračovať,“ uzavrel Belfi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies