V roku 2014 budú vyššie platy v štátnej a verejnej správe o 16 eur

NETKY.SK • 9 Október 2013, 06:22 • 2 min
V roku 2014 budú vyššie platy v štátnej a verejnej správe o 16 eur

BRATISLAVA - Tarifné platy zamestnancov v štátnej a verejnej správe sa od budúceho roka navýšia o 16 eur na osobu a mesiac.

slovakia

left justify in out

Po troch kolách neúspešného vyjednávania sa na tejto sume definitívne v utorok večer dohodli zástupcovia štátu s odborármi. Navýšenie platových taríf bude predstavovať dve percentá. Z verejných zdrojov si valorizácia miezd vyžiada 89 mil. eur, na tejto čiastke sa samosprávy budú podieľať 28 mil. eur. Platy sa od budúceho roka valorizujú 343 tis. zamestnancom. 

Ako uviedol po rokovaní viceprezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Slavomír Manga, dohoda bola o kompromise. "Po troch rokoch nulovej valorizácie prichádzame s dvoma percentami. Osobne to vnímam ako veľmi dobrý signál preto, aby sme sa porúvali aj s tými ostatnými problémami, ktoré sú," uviedol Manga. Odborári ešte v pondelok požadovali navýšenie o 4,2 percenta. Ako Manga podotkol, upravovali tarifné stupne a nie celé mzdy, preto priestor na ďalšiu úpravu platov existuje. "Ak to niekto vníma tak, že sme absolútne niekoho zviazali bez toho, že by nemohol tých, ktorí sú exkluzívni, odmeňovať diferencovane, nie je to pravda," vyhlásil viceprezident KOZ. Ako dodal, na tento spôsob navýšenia pristúpili preto, aby pomohli ľuďom, ktorí to najviac potrebujú a teda tým, ktorí sa pohybujú na úrovni minimálnej mzdy. 

Dohoda s odborovými zväzmi podľa ministra financií Petra Kažimíra potvrdzuje zlepšujúce sa trendy v ekonomike. "Môžem vyhlásiť, že sme pripravení zvládnuť takýto dopad na štátny rozpočet pre budúci rok," skonštatoval Kažimír, ktorý najdôležitejší zákon roka predstaví vo štvrtok. 

Odborári s predstaviteľmi štátu uzavreli najdôležitejší bod kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa, o ďalších budú ešte rokovať. Vyjednávať sa napríklad bude o dĺžke dovolenky, pracovného času, o sociálnych fondoch, o odchodnom či odstupnom. 

Ministerstvo práce spoločne s rezortom financií ponúkli v pondelok navýšenie platových taríf najprv o jedno, neskôr o 1,7 percenta pre budúci rok. Ani jeden z návrhov odborári neprijali, zotrvávali na svojej požiadavke 4,2 percenta, čo je výška, o ktorú sa má v roku 2014 zdvihnúť minimálna mzda. Pôvodne však presadzovali navýšenie až o 12 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies