V roku 2013 sa spomalí rast ekonomiky, nezamestnanosť sa zvýši

NETKY.SK • 7 December 2012, 13:41 • 2 min
V roku 2013 sa spomalí rast ekonomiky, nezamestnanosť sa zvýši

V roku 2013 sa spomalí rast ekonomiky, nezamestnanosť sa zvýši - Slovensko Tento rok slovenská ekonomika vzrastie o 2,4 % namiesto pôvodne očakávaných 2,7 %. Budúci rok následne spomalí rast hrubého domáceho produktu (HDP) až na 1,6 %.

slovakia

left justify in out

img

Tento rok slovenská ekonomika vzrastie o 2,4 % namiesto pôvodne očakávaných 2,7 %. Budúci rok následne spomalí rast hrubého domáceho produktu (HDP) až na 1,6 %. Predpovedá to Národná banka Slovenska (NBS) vo svojej aktuálnej strednodobej predikcii.

"Vyšší rast ekonomiky na úrovni 3,5 % očakávame v roku 2014, a to vplyvom silnejšieho vonkajšieho a domáceho dopytu," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave guvernér NBS Jozef Makúch.

Banka znížila odhad rastu ekonomiky na budúci rok o 0,4 percentuálneho bodu najmä kvôli slabšiemu zahraničnému dopytu a negatívnym trendom z predstihových indikátorov. Nepriaznivo pôsobí na výhľad aj slovenský trh práce, v rámci ktorého sa takisto očakáva zhoršenie situácie.

Vysoká nezamestnanosť a relatívne nízky rast miezd by mali naďalej utlmovať spotrebiteľský dopyt, ako aj inflačné tlaky. Centrálna banka tak predpokladá spomalenie inflácie v budúcom roku a jej znižovanie by malo pokračovať aj v roku 2014. 

"Inflácia by mala začiatkom roka prudšie poklesnúť a ku koncu roka 2014 by mala dosiahnuť úroveň okolo 2 %," vyčíslil viceguvernér NBS Ján Tóth. Na budúci rok predpokladá banka priemernú infláciu na úrovni 2,3 % po tohtoročných 3,8 %.

V rámci slovenského trhu práce je aktuálna predpoveď o niečo pesimistickejšia. Ekonomický rast sa utlmuje a zamestnávatelia nevytvárajú dostatok voľných pracovných miest. Prostredie môžu navyše negatívne ovplyvniť zmeny v sociálnej a pracovnej legislatíve. Predpokladaná miera nezamestnanosti na Slovensku sa tak zvýšila.

Na tento rok NBS predpovedá nezamestnanosť na úrovni 14 %, jej nárast na 14,5 % v roku 2013 a následný mierny pokles na 14,1 % v roku 2014. "Z dôvodu prudšieho poklesu inflácie prognózujeme, že rast reálnych kompenzácií by mohol byť na úrovni plus 2 %, to znamená výrazné zlepšenie oproti poklesu o 0,5 % v tomto roku," dodal Tóth.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies