V rodisku Jozefa Bednárika sprístupnili výstavu venovanú jeho tvorbe

NETKY.SK • 4 Marec 2018, 06:00 • 2 min
V rodisku Jozefa Bednárika sprístupnili výstavu venovanú jeho tvorbe

ZELENEČ – V priestoroch Kultúrneho domu v Zelenči otvorili v sobotu putovnú výstavu Fenomén Bednárik, ktorá je venovaná nedožitým 70. narodeninám významného divadelného režiséra Jozefa Bednárika. Je to už štvrté umiestnenie expozície.

slovakia

left justify in out

Predtým bola inštalovaná v priestoroch Divadla Nová scéna, Slovenského národného divadla a Divadla Andreja Bagara v Nitre. Výstavu zrealizoval Divadelný ústav, sponzorom je Gesamtkunstwerk, s. r. o. Kurátormi výstavy sú Michaela Mojžišová a Martin Timko, graficky ju spracovala Nora Nosterská. Výstava formou fotografií a ďalších informačných materiálov mapuje Bednárikovu hereckú aj režisérsku tvorbu. V jeho rodnom Zelenči potrvá do 5. apríla a bude ozvláštnená aj ukážkami kulís, rôznych záznamov a fotografií z miestneho Z-divadla.

 

Jozef Bednárik patrí k najvýraznejším predstaviteľom moderného slovenského divadelníctva. S divadlom sa prvýkrát stretol práve v rodnom Zelenči, kde ochotnícke predstavenia režírovala jeho mama Počas štúdia na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení ho najväčšmi ovplyvnili pedagógovia Jozef Budský, Karol L. Zachar a Viliam Záborský.

 

V roku 1971 sa stal členom Krajového divadla Nitra. Popri práci v nitrianskom divadle začal v polovici 70. rokov spolupracovať s ochotníckym súborom v rodnom Zelenči. Tento divadelný súbor sa presadil nielen v domácom kontexte, ale aj na medzinárodných divadelných festivaloch. Ďalšou kapitolou Bednárikovho tvorivého diela boli jeho inscenácie muzikálov, opier a baletov nielen v slovenských, ale aj v českých divadlách.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona