V rodine ministra sú dnes chlapi hladní

NETKY.SK • 24 December 2013, 12:20 • 2 min
V rodine ministra sú dnes chlapi hladní

BRATISLAVA - Jahnátek tvrdí, že nie je typ na varenie a preto v kuchyni len zavadzia.

slovakia

left justify in out

V rodine ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka sú chlapci na Štedrý deň hladní. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, ženy nedovolia celý deň jesť, prvýkrát sa najedia až pri štedrej večeri. „Štedrá večera je kombináciou zvykov, ktoré som mal ja z mladosti a moja manželka. Celé sa to začína modlitbou za zosnulých, modlitbou za tých, ktorým už nebolo dopriate byť pri štedrovečernom stole. To je spomienka na tých príbuzných, ktorí už odišli,“ povedal minister.

Potom začína večera medom a oblátkami. „Keď boli deti menšie, manželka im vždy urobila medový krížik na čelo a my dospelí sme jedli prvé oblátky s medom,“ uviedol. Následne prichádzajú na rad tri druhy polievok. „Už sme s manželkou v domácnosti len my dvaja, takže je luxus mať tri druhy polievok, potom ich konzumujeme celé sviatky,“ konštatoval Jahnátek. V rodine majú hríbovú, šošovicovú a rybaciu polievku. Potom nastupuje pečená ryba, po rybe ovocie, ktoré rozkrájajú pre každého účastníka pri stole. Jeden tanier mávajú prichystaný pre náhodného hosťa. „Večera končí rozhadzovaním orechov do každého kúta v izbe ako symbol, že keď by sme v priebehu roku kdekoľvek skončili v inom kúte sveta, na Vianoce by sme sa mali znovu všetci stretnúť pri vianočnom stole,“ povedal s tým, že potom nasleduje rozbaľovanie darčekov. Po večeri idú navštíviť Jahnátkovci vnúčatá. 

Jahnátek tvrdí, že nie je typ na varenie a preto v kuchyni len zavadzia. „Ale keď je štedrá večera, manželka alebo ženy pri stole nemôžu počas celej večere vstať. To súvisí s minulosťou, že vraj sliepky by potom nesedeli a obsluhujú len chlapi, alebo ja ako domáci,“ povedal. Takže pri štedrej večeri Jahnátek prináša na stôl jedlo, musí každému nadeliť a po zjedení odniesť riad. „Takže ženy pri štedrej večeri len sedia a obsluhuje domáci,“ dodal. 

Jahnátek nie je zástanca drahých darčekov. „Darček je o pozornosti, nie o hodnote. Spomínam na svojho syna, ktorý bol v prvej triede a dával som mu nejaké drobné vždy na to, aby mal na minerálku alebo rožok cez prestávku, keď mu nechutila desiata, ktorú mu mamina nabalila. On si dokázal z tých pár drobných, vtedy ešte boli slovenské koruny, ušetriť na Vianoce. Prekvapila ma jeho intuícia, že čo by mal tak mohlo potešiť. V 80-tych rokoch sme mali prvé auto a chýbala mi škrabka na okno. Tú mi kúpil a daroval pod stromček,“ zaspomínal si minister. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona