V Riu naplánovali 5-tisíc antidopingových odberov

NETKY.SK • 3 August 2016, 11:10 • 2 min
V Riu naplánovali 5-tisíc antidopingových odberov

RIO DE JANEIRO - Na nadchádzajúcich olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro naplánovali 5000 antidopingových kontrol.

slovakia

left justify in out

Štyri tisícky budú skúmať prítomnosť zakázaných látok v moči a zostávajúca tisícka v krvi športovcov. Vzorky budú zmrazené až na 10 rokov, aby sa prípadne v budúcnosti mohli posúdiť modernejšími metódami. Takýmto spôsobom sa dodatočne prišlo na 98 pozitívnych prípadov z OH 2008 v Pekingu a OH 2012 v Londýne. Informoval o tom portál ORF.


Medzinárodný olympijský výbor (MOV) výrazne zvýšil testovanie športovcov už pred začiatkom hier v Riu. Skúškam sa v uplynulých týždňoch podrobilo 2200 športovcov z 96 krajín, komisári sa špeciálne zamerali na Rusov a Keňanov. MOV na tento účel vyčlenil 500 000 USD /približne 448 000 eur/, čo je dvojnásobok peňazí v porovnaní s pôvodnými plánmi. Vzorky analyzuje kontrolné laboratórium v Riu, ktoré bolo donedávna Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA) označené za nevyhovujúcu medzinárodným štandardom. WADA však medzitým obnovila akreditáciu Brazílčanom. S dôkladnou analýzou odberov by sa malo začať už v prvý deň olympijských hier, teda 5. augusta. Brazílska vláda vyčlenila približne 10 miliónov eur v súvislosti s antidopingovou agendou počas OH 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies