V Rio de Janeiro sú práce v plnom prúde, Liba ma zmiešané pocity

NETKY.SK • 24 Október 2014, 12:45 • 2 min
V Rio de Janeiro sú práce v plnom prúde, Liba ma zmiešané pocity

BRATISLAVA – Brazílske Rio de Janeiro už o necelé dva roky privíta športovcov z celého sveta, ktorí budú na XXXI. olympijských hrách bojovať o cenné kovy.

slovakia

left justify in out

Prípravy na najväčší športový sviatok sú v plnom prúde, o čom sa mohli v uplynulých dňoch presvedčiť na vlastné oči aj predstavitelia Slovenského olympijského výboru (SOV). Generálny sekretár SOV Jozef Liba sa len vo štvrtok večer vrátil z Ria, a ako uviedol na piatkovej tlačovej konferencii, z pracovnej cesty si priniesol zmiešané pocity.

 

"OH v Rio de Janeiro budú spektakulárne hry. Mesto je úžasné, čo sa táka panorámy, prostredia a z tohto pohľadu športovci zažijú skvelé hry. Na druhej strane, keďže som zažil aj dopravu a prehustené mesto, musím povedať, že to bude asi veľmi náročné pre logistiku. Bolo však dobré to vidieť na vlastné oči a pripraviť sa na to," priblížil dve tváre dejiska olympiády Liba, ktorý sa neobáva, že by organizátori nestihli všetko pripraviť do začiatku hier. Okolo Rio de Janeira sa totiž už nejaký čas objavujú správy o meškajúcich prípravách. "Už keď sa začali objavovať tieto informácie, bolo to trochu založené na mediálnych fámach. Sami tvrdia, že sú pozadu – tri štyri mesiace poza plán. Je to však iné, keď to človek vidí na mieste. Moje dnešné obavy sú minimálne v porovnaní s tým, keď som do Ria išiel. Takže myslím si, že všetko stihnú na čas. Počas hier sa využije 46 percent existujúcich športovísk, 30 sa buduje, ostatné budú dočasné," priblížil ďalej.

 

V súvislosti s takýmto veľkým podujatím sa otvára aj otázka bezpečnosti. Liba sa domnieva, že organizátori nič nepodcenia. "Rio je potrebné vnímať ako miesto, kde je potrebná ostražitosť. Bezpečnosť by mala byť na prvom mieste. Kriminalita je daná najmä momentálnou situáciou tam, mnoho ľudí žije na hranici chudoby a kriminálnou činnosťou si pomáhajú k životu. Mesto, polícia aj všetky ostatné orgány však určite urobia maximum pre bezpečnosť," skonštatoval. Účastníci olympijských hier sa však musia pripraviť aj na iné klimatické podmienky. "Olympiáda bude od 5. do 21. augusta a v tom období bude v Riu zima, teplota bude oscilovať, denné svetlo bude krátke, tesne po piatej už bude tma." Naopak, športovcov môžu tešiť najmä krátke vzdialenosti medzi ubytovaním a športoviskami. "Necelých 40 percent športovísk bude v dosahu do 15 minút od olympijskej dediny. To je veľmi príjemné pre športovcov. Ostatné budú roztrúsené po meste, ale malo byť to byť tak do hodiny cestovania."

 

Liba počas návštevy Ria absolvoval aj rokovania o vybudovaní Slovenského domu. K jeho realizácii však vedie ešte dlhá cesta. "Bola to predbežná debata či už so zástupcami slovenskej ambasády alebo slovenských honorárnych konzulov, ktorí sú v Brazílii. Záujem je veľký aj preto, aby sa Slovensko mohlo odprezentovať v tak významnej krajine ako je Brazília, ale určite bude ešte veľa rokovaní najmä doma s rôznymi inštitúciami, ktoré by mali projekt ako je Slovenský dom zabezpečiť. Dnes existuje snaha, aby takéto prezentačné miesto bolo, ale pokiaľ príde k uskutočneniu tohto cieľa, prejde ešte dlhá cesta."

 

Predstaviteľov SOV čakajú v budúcnosti aj ďalšie návštevy Brazílie, aby doladili ďalšie detaily v súvislosti so slovenskou výpravou či aktivitami mimo výpravy. Kvalifikácia na "brazílske" OH sa skončí 11. júla 2016, do 18. júla bude potrebné podať všetky prihlášky. Podľa zástupcov SOV je ešte skoro hovoriť o veľkosti výpravy či ambíciách, no určité predstavy už majú. "Musíme vychádzať z čísel, ktoré boli na poslednej olympiáde. Pohybujeme sa v rovine okolo 50 športovcov a určite chceme medaily. Boli by sme radi, keby číslo opäť stúplo a mali sme šancu počuť aj slovenskú hymnu."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona