V Ríme zatiaľ chýba osem kardinálov, ktorí majú voliť

NETKY.SK • 5 Marec 2013, 15:58 • 2 min
V Ríme zatiaľ chýba osem kardinálov, ktorí majú voliť

VATIKÁN - Osem kardinálov zatiaľ neprišlo do Ríma na konkláve, na ktorom zvolia nového pápeža, oznámil v pondelok neskoro večer Vatikán.

slovakia

left justify in out

Proces voľby pápeža sa začal v pondelok generálnou kongregáciou kolégia kardinálov. Na dopoludňajšom stretnutí sa zúčastnilo 103 zo 115 kardinálov-voliteľov, o štyroch viac ich bolo prítomných na popoludňajšom zasadnutí, informovala tlačová agentúra DPA. Hovorca Vatikánu Federico Lombardi novinárom povedal, že očakáva príchod zvyšných kardinálov počas dnešného dňa.

Konkláve sa môže začať až po tom, ako sa do Vatikánu z celého sveta zídu všetci kardináli-volitelia. Rozhodnutie o termíne jeho začatia by tak mohlo padnúť už dnes. Konať sa bude vo svetoznámej sixtínskej kaplnke.

Pápež Benedikt XVI. sa minulý týždeň vzdal úradu ako prvá hlava katolíckej cirkvi, ktorá tak urobila po šiestich storočiach. Odôvodnil to tým, že vo svojom veku 85 rokov sa cíti príliš slabý. Do Vatikánu, kde bude žiť po abdikácii, sa vráti až po zvolení svojho nástupcu.

Cieľom kardinálov je zvoliť nového pápeža do Veľkej noci, ktorá tento rok spadá na 31. marca. Americká kardinál Roger Mahony v nedeľu na Twitteri uviedol, že celý proces by sa mohol skončiť za menej než dva týždne.

Jasný favorit nie je. Jedným z favorizovaných talianskych kandidátov je milánsky arcibiskup Angelo Scola. Existuje však tiež možnosť, že po prvý raz po ôsmich storočiach nebude pápež pochádzať z Európy.

"Kresťanstvo je na vzostupe v Afrike a v Ázii, najmä na Filipínach a v Latinskej Amerike. Kardináli budú musieť preskúmať, čo sa deje, a podľa toho konať," povedal francúzsky kardinál Paul Joseph Jean Poupard pre noviny Corriere della Sera.

"Otázka, či by budúci pápež mal pochádzať z Latinskej Ameriky, bude pravdepodobne poprednou," uviedol predseda Nemeckej biskupskej konferencie arcibiskup Robert Zollitsch pre agentúru DPA. "Viem si veľmi dobre predstaviť pápeža z iného kontinentu. Čas na to dozrel," dodal.

Kardináli na prvom stretnutí v pondelok zložili sľub mlčanlivosti. Dohodli sa tiež, že pošlú Benediktovi XVI. posolstvo svojej úcty, ktoré by mali zverejniť dnes.

Pred začiatkom stretnutia sa s niekoľkými kardinálmi rozprával muž oblečený vo falošnom biskupskom oblečení. Všimli si ho a odviedli členovia Švajčiarskej gardy, dodáva DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona