V Ríme sa o vedení magistrátu rozhodne až v druhom kole volieb

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 17:43 • 2 min
V Ríme sa o vedení magistrátu rozhodne až v druhom kole volieb

RÍM - Až druhé kolo volieb 19. júna rozhodne o budúcom starostovi Ríma.

slovakia

left justify in out

Z pozície favoritky do neho vstúpi kandidátka talianskej populistickej opozičnej strany Hnutie piatich hviezd (M5S) Virginia Raggiová, ktorá v nedeľňajšom prvom kole získala 35,25 percenta hlasov. Jej vyzývateľom bude Roberto Giachetti, podpredseda Poslaneckej snemovne z Demokratickej strany (PD) premiéra Mattea Renziho, ktorého v prvom kole podporilo približne 24,9 percenta voličov.


Vyplýva to z výsledkov prvého kola volieb vnímaných i ako test popularity predsedu talianskej vlády, o ktorých informovali tlačové agentúry APA a DPA.


Práve hlasovanie o budúcom starostovi Ríma bolo zrejme najviac sledovaným aspektom komunálnych volieb v Taliansku, ktoré sa uskutočnili vo viac ako 1300 obciach a mestách krajiny.


Šarmantná advokátka oslovila voličov 11-bodovým programom opierajúcim sa o transparentnosť, boj proti korupcii, zlepšenie verejnej dopravy, bezpečnostnej situácie a rozšírenie zelených plôch. V prípade víťazstva by sa stala vôbec prvou ženou na čele magistrátu v hlavnom meste Talianska.


Na budúceho starostu Ríma však čakajú vážne problémy. Mestu hrozí bankrot vzhľadom na mesačnú zadlženosť vo výške 25 miliárd eur. Situáciu ďalej zhoršuje tristná situácia v správe, korupcia medzi politikmi, neefektívny systém verejnej dopravy a nedostatky pri likvidácii komunálneho odpadu.


Nielen v Ríme čakajú na voličov zásadné rozhodnutia o dva týždne, v druhom kole volieb.


Tak sa napríklad očakáva ostrý súboj v Miláne, kde premiérom podporovaný kandidát Giuseppe Sela - niekdajší šéf vlaňajšej Svetovej výstavy v lombardskej metropole - získal v prvom kole 41,6 percenta hlasov a jeho vyzývateľ zo stredopravého tábora Stefano Parisi podľa predbežných výsledkov 40,9 percenta hlasov.


V Turíne zvíťazil v prvom kole bývalý minister spravodlivosti, úradujúci starosta Piero Fassino z Demokratickej strany (PD) so ziskom 41,8 percenta hlasov. To by mu mohlo zaručiť definitívny úspech, pretože jeho neočakávanú vyzývateľku z M5S Chiaru Appendinovú (31) podporilo "len" 30,9 percenta voličov.


Úradujúci starostovia sa prebojovali do druhého kola volieb aj v Neapole (Luigi De Magistris) a v Bologni (Virginio Merola).


Kandidát podporovaný premiérom Renzim triumfoval v prvom kole v Cagliari.


Nič to však nemení na skutočnosti, že Demokratická strana (PD) zaznamenala vo viacerých obciach značné straty, na čo na tlačovej konferencii reagoval aj predseda talianskej vlády Matteo Renzi slovami: "Nie som spokojný. Naša strana má problémy, ktoré musíme analyzovať".


Volebná účasť činila 62,1 percenta z celkového počtu viac ako 13 miliónov oprávnených voličov. V Ríme prišlo k urnám 57,1 percenta voličov a hranicu 60 percent neprevýšila účasť ani v jedinom z talianskych veľkomiest, vyplýva z informácií dnešného vydania denníka Il Messaggero.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies