V Ríme predstavili stratenú sochu cisára Caligulu

NETKY.SK • 13 Júl 2011, 11:19 • 2 min
V Ríme predstavili stratenú sochu cisára Caligulu

V Ríme predstavili stratenú sochu cisára Caligulu - Kultúra Talianske úrady predstavili dnes rozmernú starovekú sochu, ktorá zrejme zobrazuje rímskeho cisára Caligulu (37-41 n. l.

slovakia

left justify in out

img

Talianske úrady predstavili dnes rozmernú starovekú sochu, ktorá zrejme zobrazuje rímskeho cisára Caligulu (37-41 n.l.).
      Sochu vykopali nelegálni hľadači pokladov v archeologickej lokalite pri Ríme, kde pravdepodobne stával cisárov palác. Talianska polícia ju zhabala vlani v januári v prístave neďaleko Ríma pri pokuse o jej prepašovanie z krajiny na člne.
      Dvaja zatknutí hľadači priviedli vedcov na dovtedy neznáme nálezisko pri jazere Nemi južne od Ríma, predpokladané miesto niekdajšieho Caligulovho paláca.
      Socha zobrazuje muža sediaceho na tróne na spôsob gréckeho boha Dia. Už pri konfiškácii bola rozbitá na niekoľko veľkých kusov. Reštaurátori ju medzitým očistili od vrstvy zeme, ktorá ju pokrývala.
      Muž na tróne má topánky typu "caliga", tradičnú obuv rímskych legionárov, podľa ktorej získal cisár Caligula svoju prezývku.
      Caligula, vlastným menom Gaius Caesar Augustus Germanicus, bol v poradí tretím cisárom rímskej ríše. V počiatkoch svojej krátkej vlády sa tešil veľkej popularite, o ktorú však prišiel v dôsledku svojej krutosti a výstrednosti.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies