V rimavskosobotskom regióne spadlo toľko stromov, čo vyťažia za tri roky

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 16:06 • 2 min
V rimavskosobotskom regióne spadlo toľko stromov, čo vyťažia za tri roky

RIMAVSKÁ SOBOTA - V rimavskosobotskom regióne spadlo počas minulotýždňovej veternej smršte toľko stromov, ako tunajší lesný závod vyťaží za tri roky.

slovakia

left justify in out

Ako odznelo dnes na stretnutí mimoriadneho krízového štábu, na ktorom sa zúčastnil aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek, závod je doposiaľ najviac postihnutým v rámci celého Slovenska. „Podľa odhadov tu zatiaľ padlo 370-tisíc kubíkov drevnej hmoty,“ povedal pre agentúru SITA Jahnátek, podľa ktorého ide prevažne o listnaté dreviny, ktoré nemôžu nechať spracovávať bežným spôsobom. Ako ďalej spomenul, s okamžitou platnosťou zastavujú ťažbu bukového lesa na Slovensku a všetky čaty nastúpia na prerezávanie ciest, aby sa vedeli vôbec dostať ku kalamitným plochám. Ďalším bodom, na ktorom sa podľa Jahnátka dnes zhodli, je, že od stredy začnú so snímkovaním Slovenska cez družicu. „V priebehu troch dní bude zosnímkované celé Slovensko,“ podotkol minister.

 

Jahnátek zároveň spomenul, že kalamita prišla veľmi nevhod, na začiatku leta a je tak veľké riziko rozsiahlych škôd zo znehodnotenia dreva a rozšírenia podkôrneho hmyzu. Spracovávať preto budú v prvom rade drevo, ktoré je ekonomicky najdôležitejšie a ktoré je možné využiť pri výrobe nábytku. Stihnúť by to podľa Jahnátka mali do konca roka, s celkovou kalamitou sa budú vedieť vysporiadať zrejme až do konca budúceho roka. 

 

Podobná kalamita postihla okres v roku 2007, pomer stromov bol však podľa riaditeľa odštepného závodu (OZ) Rimavská Sobota Petra Mixtaja úplne iný. „Teraz musíme urobiť všetko pre to, aby sme kvalitné drevo zobrali z lesov a umiestnili na trh,“ povedal Mixtaj, podľa ktorého ide o približne trojročnú ťažbu ich závodu a doposiaľ najväčšiu kalamitu. Ako podotkol, ide o nedotknuté prirodzené lesy, ktoré padli približne za hodinu. 

 

Podľa generálneho riaditeľa Lesov SR Ctibora Határa kalamitu momentálne spracúvajú vo vlastnej réžii a predpokladajú, že s vlastnými kapacitami si vystačia. Počet pracovníkov odhadol na päť- až šesťtisíc, budú ich presúvať podľa potreby zo závodov, kde kalamita nebola až v takom rozsahu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona