V rimavskosobotskej nemocnici je pacient s prasacou chrípkou, ďalší má jej príznaky

NETKY.SK • 23 Február 2015, 16:02 • 2 min
V rimavskosobotskej nemocnici je pacient s prasacou chrípkou, ďalší má jej príznaky

RIMAVSKÁ SOBOTA - V rimavskosobotskej nemocnici je hospitalizovaný 52-ročný pacient s potvrdeným vírusom chrípky typu A (H1N1), tzv. prasacej.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informoval Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia, do ktorej patrí aj nemocnica v Rimavskej Sobote, pacient je momentálne v kritickom stave s potrebou umelej pľúcnej ventilácie. Jeho zdravotný stav neumožňuje transport do iného zariadenia.
     

„Pacient bol od 6. februára hospitalizovaný s teplotami a nálezom pneumonie v nemocnici v Hnúšti. Zhoršený stav s rozvojom kardiorespiračného zlyhávania a potreba umelej pľúcnej ventilácie si vyžiadali 12. februára jeho prevoz do nemocnice Svet zdravia v Rimavskej Sobote na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. Pre podozrenie z vírusového ochorenia mu boli realizované odbery, na základe ktorých bola potvrdená prítomnosť vírusu prasacej chrípky typu A (H1N1),“ uviedol hovorca. Ako dodal, ide o vírus, ktorý je známy pod názvom pandemický vírus z roku 2009, kedy bol prvýkrát izolovaný aj na Slovensku. Dnes je už súčasťou vakcín proti chrípke.
     

Podľa ďalších slov hovorcu je na oddelení hospitalizovaný ešte ďalší pacient s rovnakými príznakmi, ktorý bol v kontakte s horeuvedeným pacientom v nemocnici v Hnúšti. Kráľ informoval, že u tohto pacienta je klinický stav stabilizovaný, boli mu vykonané odbery, ale ich výsledky zatiaľ nie sú k dispozícii. Ako zdôraznil, nemocnica okamžite spravila všetky protiepidemické opatrenia a zdravotnícky personál dodržiava prísnu bariérovú ošetrovateľskú techniku. „Nemocnica všetky svoje kroky koordinuje s hlavným epidemiológom siete Svet zdravia a s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Rimavská Sobota (RÚVZ RS),“ uzavrel hovorca. 
     

Prípad prasacej chrípky pre TASR potvrdil aj regionálny hygienik a vedúci služobného úradu RÚVZ RS Dušan Béreš. „Môžem potvrdiť laboratórne potvrdený prípad výskytu prasacej chrípky v nemocnici v Rimavskej Sobote,“ uviedol. Podľa jeho slov je však situácia pod kontrolou a nie je potrebné okolo prípadu robiť žiadnu paniku. S jeho vyjadrením súhlasí aj Adriana Strečková z oddelenia epidemiológie RÚVZ RS, ktorá ako jednu z foriem prevencie voči chrípke odporúča očkovanie.
     

Podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva SR Lenky Skalickej sa na Slovensku v posledných mesiacoch vyskytlo niekoľko desiatok prípadov prasacej chrípky. „Od októbra 2014 sme zaznamenali 62 laboratórne potvrdených prípadov na vírus chrípky typu A (H1N1), teda takzvanej prasacej chrípky,“ spresnila hovorkyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies