V riekach v okolí Fukušimy zistili vysoké úrovne rádioaktivity

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 09:03 • 2 min
V riekach v okolí Fukušimy zistili vysoké úrovne rádioaktivity

TOKIO - V sedimentoch riek neďaleko zničenej jadrovej elektrárne v japonskej Fukušima boli zistené vysoké koncentrácie rádioaktívnych prvkov. Informovala o tom, dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie miestnych úradov.

slovakia

left justify in out

Z analýzy vzoriek odobratých zo 72 riek a vodných tokov v okolí Fukušimy vyplýva, že v siedmich z nich presahovala úroveň rádioaktivity 10.000 becquerelov na kilogram riečnych usadenín.

 

V rieke Maeda, pretekajúcej cez mesto Futaba, ktoré leží približne dva kilometre od elektrárne vo Fukušime, bolo v jednom kilograme riečnych usadenín nameraných až 54.000 becquerelov.


Prieskum v oblasti Fukušimy bol zameraný len na riečny sediment a namerané hodnoty nič nevypovedajú o rizikách pre bezpečnosť poľnohospodárskych plodín.


Zemetrasenie a cunami pred vyše štyrmi rokmi vyradili chladiace systémy elektrárne Fukušima, výsledkom čoho bolo roztavenie a prehriatie paliva v troch reaktoroch. Následne došlo k úniku radiácie do okolia a tisíce ľudí v okruhu 20 kilometrov museli opustiť svoje domovy a pracoviská. Bola to najhoršia jadrová nehoda od výbuchu v atómovej elektrárni v ukrajinskom Černobyli v roku 1986.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona