V rekordnej mase na Medzinárodnom maratóne mieru pobeží aj majster sveta Tóth

NETKY.SK • 17 September 2015, 13:19 • 2 min
V rekordnej mase na Medzinárodnom maratóne mieru pobeží aj majster sveta Tóth

KOŠICE - Na 92. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach (MMM), ktorý sa uskutoční v nedeľu 4. októbra, uvidia diváci aj svetového šampióna v chôdzi na 50 km Mateja Tótha.

slovakia

left justify in out

"Pricestuje do Košíc s celou rodinou, no nebude oddychovať, ale pobeží polmaratón," informoval na štvrtkovej tlačovej besede riaditeľ MMM Branislav Koniar. Tridsaťdvaročný chodec banskobystrickej Dukly už raz polmaratón v Košiciach v rámcii MMM absolvoval, v roku 2012 dobehol na 337. mieste za 1:42:36 h.


Záujem o najstarší európsky maratón prevyšuje očakávania. Organizátori museli uzavrieť on-line registráciu. Prihlásených je už 10 830 bežcov zo 49 krajín. Už je známe aj meno prvého z približne dvoch desiatok najväčších favoritov z Afriky. Dvadsaťtriročný Keňan Collins Tanui zabehol v júli v nadmorskej výške 2400 m v kenskom Itene výborných 2:16:31 h. "Som veľmi zvedavý, čo dokáže temer na úrovni mora na rýchlej košickej trati," poznamenal Koniar.


MMM bude už tradične aj slovenský šampionát. Súboj o titul bude okorenený tentoraz aj snahou najlepších domácich vytrvalcov priblížiť sa čo najviac k olympijskému limitu 2:17:00 h do Ria de Janeiro. Do najužšieho okruhu favoritov na slovenský titul patrí aj Jozef Urban z JM Demolex Bardejov, ktorý bol v Košiciach najlepší zo Slovákov v rokoch 2012 a 2013. Vlani vyhral v rámci MMM polmaratón, v maratóne triumfoval Bratislavčan Boris Csiba. "Trúfam si na domáce zlato i kvalitný výkon," podotkol zverenec trénera Dušana Valenta.


Projekt organizátorov MMM venovaný najväčším osobnostiam košického maratónu s názvom "Po stopách maratónskych legiend" nesie tentoraz meno vynikajúceho belgického vytrvalca Auréla Vandendriesscheho, jedného z dvoch mužov na svete, ktorí vyhrali na dvoch najstarších maratónoch na svete v Bostone a v Košiciach. Osemdesiattriročný Auréle Vandendriessche poslal Košičanom videopozdrav, zo zdravotných dôvodov na MMM nepricestuje. V štafete nesúcej jeho meno ho zastúpi najstarší syn Tony. Rekordný záujem bol aj o štafetu na 4x štvrťmaratón, košický primátor Richard Raši pozval do svojho tímu šéfa bratislavskej radnice Iva Nesrovnala i ministra dopravy Jána Počiatka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies