V regionálnych a komunálnych voľbách zvíťazila Putinova strana

NETKY.SK • 14 Marec 2011, 12:30 • 2 min
V regionálnych a komunálnych voľbách zvíťazila Putinova strana

V regionálnych a komunálnych voľbách zvíťazila Putinova strana

slovakia

left justify in out

img

Vládnuca strana Zjednotené Rusko premiéra Vladimira Putina vyšla ako víťaz z nedeľňajších regionálnych a komunálnych volieb, považovaných za skúšku pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami. Putin dnes nazval výsledky volieb "viac ako uspokojivé".
      Zjednotené Rusko pozbieralo najviac hlasov vo všetkých 12 regiónoch, kde sa v nedeľu volili miestne zastupiteľstvá, ale v siedmich z nich získalo menej než polovicu hlasov.
      Výkonný tajomník strany Sergej Neverov dnes povedal, že strana spolu získala 70 percent kresiel v regionálnych zastupiteľstvách. V porovnaní s predchádzajúcim kolom regionálnych volieb z vlaňajšieho októbra však dopadla horšie.
      Podľa niektorých pozorovateľov rozdielne výsledky vládnucej strany v regiónoch, kde získala od 35 do 70 percent hlasov, odrážajú narastajúce rozčarovanie voličov z vlády.
      Výsledky sú dobrým signálom pre parlamentné voľby, reagoval predseda Štátnej dumy Boris Gryzlov. "Myslím si, že podpora strany v parlamentných voľbách ešte stúpne," dodal.
      Podľa vyjadrenia opozície boli voľby zmanipulované. Pred voľbami sa kritici Kremľa ponosovali, že masívny nátlak vlády zabránil, aby boli voľby slobodné a čestné.
      Vo voľbách, ktoré odštartovali volebný rok, bolo oprávnených hlasovať približne 24 miliónov Rusov. Po tohtoročných parlamentných voľbách budú v roku 2012 nasledovať voľby prezidentské. Zatiaľ nie je známe, či v nich bude kandidátom Zjednoteného Ruska premiér Vladimir Putin alebo prezident Dmitrij Medvedev. Podľa prieskumov verejnej mienky je Putin populárnejší než Medvedev.

Zdroj: TASR/DPA, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies