V referende odpovede krížikujeme, nekrúžkujeme

NETKY.SK • 2 Február 2015, 10:41 • 2 min
V referende odpovede krížikujeme, nekrúžkujeme

BRATISLAVA - V referende odpovede krížikujeme, nekrúžkujeme ako vo väčšine volieb. Odpovedáme ÁNO alebo NIE. Krížikom označíme len jednu odpoveď.

slovakia

left justify in out

Hlasujeme za plentou, teda tajne. Rozhodujeme sa sami, za plentu s nami nesmie ísť nik. Výnimka platí pre takých oprávnených občanov, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok, a to pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôžu čítať alebo písať. Takýto občan si môže za plentu vziať iného oprávneného občana, ktorý mu s úpravou hlasovacieho lístka pomôže. Za plentu nesmie ísť s občanom člen okrskovej komisie.

 

Vo februárovom referende (7.2.2015) sa budeme vyjadrovať k otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

 

Petíciu za vypísanie referenda pôvodne so štyrmi otázkami iniciovala Aliancia za rodinu, za referendum sa vyslovilo viac ako 400.000 ľudí. Otázkami sa zaoberal Ústavný súd SR, jednu z nich označil za protiústavnú, tá v referende odznieť nesmie.

 

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie. Na to, aby bolo referendum platné, musela by sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies