V ramene Dunaja sa končia jarné umelé záplavy, trvali 34 dní

NETKY.SK • 29 Apríl 2023, 14:00 • 2 min
V ramene Dunaja sa končia jarné umelé záplavy, trvali 34 dní

BRATISLAVA - V ramene Dunaja sa v piatok končia jarné umelé záplavy. Začali sa tento rok 26. marca a trvali 34 dní. Maximálny prietok 90 m³ za sekundu trval tri dni.

slovakia

left justify in out

V ramennej sústave Dunaja sa v piatok končia jarné umelé záplavy, ktoré trvali 34 dní. Maximálny prietok 90 m³ za sekundu trval tri dni. Jarné záplavy sa začali tento rok 26. marca, čo je približne o dva týždne skôr ako obvykle, a to najmä pre rozmnožovanie obojživelníkov.

 

Po ukončení jarnej simulovanej záplavy, teda po poklese na prietok 30 m³ za sekundu, navrhla Správa Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy ponechať priepusty na jednotlivých líniách zahradené. Chce tiež, aby sa po znížení prietoku nechali priepusty zahradené približne do polovice júna. Vodohospodársky podnik (VV) zároveň pre TASR uviedol, že tam počas tohtoročnej letnej umelej záplavy plánuje otestovať prietok 120 m³/s.

 

img

jarná simulovaná záplava v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja

 

"Počas mimoriadnej manipulácie otestujeme zvýšený prietok a overíme si viaceré technicko-bezpečnostné parametre a vplyv zvýšeného prietoku na ľavostrannú ramennú sústavu Dunaja," priblížil podnik. Overovanie parametrov bude podľa neho dôležité z hľadiska bezpečnosti vodohospodárskych objektov a možných negatívnych vplyvov záplav na kvalitu podzemnej vody.

 

VV podľa vlastných slov pristupuje k podpore kvality života fauny a flóry v ramene Dunaja zodpovedne a odborne. Cieľom je implementovať dlhodobo optimálne nastavenie vodného režimu. "Až na základe výsledkov z daného otestovania vplyvu zvýšeného prietoku na ramennú sústavu budeme riešiť ďalšie kroky, ako aj aktualizáciu dočasného manipulačného poriadku v otázke umelých záplav v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja," priblížil štátny podnik pre TASR.

 

Vnútrozemská delta je pozostatok ramennej sústavy Dunaja, ktorá je na Slovensku ohraničená riekou Dunaj a umelým prívodným kanálom do vodného diela Gabčíkovo. Umelé záplavy majú simulovať prírodné procesy, ktoré fungovali v Dunajských luhoch pred postavením Gabčíkova. Manipulačný poriadok pre sústavu vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros od začiatku počítal so simuláciou prirodzených záplav v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja cez odberný objekt Dobrohošť. Objekt projektovali na kapacitu vody 234 m³ za sekundu. V roku 2015 to bolo maximálne 90 m³ za sekundu. Potom manipulačný poriadok počítal už len s maximálnym prietokom vody na úrovni 60 m³ za sekundu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies