V rámci zbraňovej amnestie odovzdal jeden občan rekordných 64 zbraní, ďalší 53

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 12:41 • 2 min
V rámci zbraňovej amnestie odovzdal jeden občan rekordných 64 zbraní, ďalší 53

BRATISLAVA - V rámci tretej zbraňovej amnestie, ktorá sa skončila v máji, odovzdal najviac zbraní občan z Košického kraja, a to až 64 kusov.

slovakia

left justify in out

Ide o rekord tejto tretej zbraňovej amnestie. Z toho bolo 34 rôznych revolverov, ostatné boli dlhé zbrane. Druhý najväčší počet odovzdaných zbraní od jednej osoby je z Trnavského kraja, a to 53 kusov. Pritom išlo o rôzne dlhé a krátke zbrane. Ďalšie väčšie množstvá odovzdaných zbraní od jednej osoby neboli zaznamenané, väčšinou išlo približne o 10 až maximálne 15 kusov. TASR o tom dnes informoval hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov.

 

Policajní balistici v rámci tretej zbraňovej amnestie zatiaľ preskúmali približne 25 percent z 3035 odovzdaných zbraní.

V rámci tretej zbraňovej amnestie, ktorá sa začala 1. decembra 2014 a skončila sa v posledný májový deň tohto roka, Slováci odovzdali na policajných oddeleniach 3035 zbraní a 36.326 kusov streliva. Uviedli to na spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave na začiatku júna podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák a viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

 

"Dohromady sa získalo v rámci všetkých troch amnestií na Slovensku približne 11.000 zbraní. To je veľmi dôležité. Najviac - 453 odovzdaných zbraní bolo v Žilinskom kraji a najmenej - 214 v Trenčianskom kraji. Aj vďaka zbraňovým amnestiám klesol počet trestných činov spáchaných so zbraňou o 60 percent," zdôraznil Kaliňák. Nevylúčil ani štvrtú zbraňovú amnestiu, tá však podľa jeho slov najbližší rok-dva vyhlásená nebude.

 

Po úspešných dvoch amnestiách vyhlásených v rokoch 2005 a 2009, kedy občania odovzdali takmer 8000 nelegálne držaných zbraní, Kaliňák očakával, že by sa toto číslo mohlo zaokrúhliť na 10.000, čo sa aj splnilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies