V rámci Týždňa proti rakovine sa uskutoční kampaň "Spravme krok ku zdraviu"

NETKY.SK • 5 Október 2016, 14:54 • 2 min
V rámci Týždňa proti rakovine sa uskutoční kampaň "Spravme krok ku zdraviu"

BRATISLAVA - Liga proti rakovine (LPR) už po sedemnásty raz realizuje v októbri projekt s názvom Týždeň proti rakovine (10.-16. októbra) a v rámci neho preventívnu kampaň, ktorej cieľom je pripomenúť ľuďom dôležitosť starostlivosti o svoje zdravie.

slovakia

left justify in out

Prezidentka Ligy Eva Siracká dnes na stretnutí s novinármi konštatovala, že výskyt onkologických ochorení stále stúpa. Na Slovensku pribúda ročne 33.000 nových prípadov rakoviny. "Po tabaku, ktorý je označovaný za najzávažnejší rizikový faktor vzniku rakoviny, pribudol ďalší, a to nadváha a obezita. Tento veľmi negatívny fenomén sa šíri a objavuje sa, žiaľ, aj u detí a mládeže, ľudia nemajú dostatok pohybu," upozornila Siracká. Za veľmi dôležité onačila to, aby deti a mládež mali dostatok možností na pohyb a športovanie, čo by mal podporovať aj štát.

 

Preventívna kampaň v rámci tohtoročného Týždňa proti rakovine je preto zameraná na pravidelnú dávku pohybu. Tvárou tejto kampane je olympijský víťaz v rýchlochôdzi Matej Tóth. Tento mladý športovec bude spolu s Ligou proti rakovine výzvou "Spravme krok ku zdraviu" motivovať ľudí, aby viac času denne venovali pohybu v jeho najprirodzenejšej podobe - chôdzi. Pre zdravie človeka je chôdza veľmi dôležitá a pritom je nenáročná a okrem pevnej vôle a odhodlania nič nestojí.

 

Kampaň sa začne v pondelok 10. októbra. V tento deň Liga proti rakovine a Matej Tóth spoločne vyzvú Slovensko: "Prejdite spolu za mesiac toľko krokov ako Matej za rok". Ten urobí za jeden rok približne 10 miliónov krokov, čo nie je málo, ale keď sa spojí celé Slovensko, môže sa podariť toto číslo prekonať. A každý človek zapojený do výzvy tak urobí niečo pre svoje zdravie," uviedla výkonná riaditeľka LPR Eva Kováčová.

 

Ľudia sa môžu zapojiť do výzvy prostredníctvom internetovej stránky www.krokkuzdraviu.sk, kde budú k dispozícii aj všetky potrebné informácie súvisiace s kampaňou. Na stránke sa možno zaregistrovať a následne prostredníctvom mobilných aplikácií sa bude zaznamenávať počet urobených krokov od všetkých prihlásených účastníkov. Či sa cieľ podarí dosiahnuť, alebo nie, každý, kto sa zapojí do výzvy, urobí krok ku zdraviu.

 

V rámci Týždňa proti rakovine sa uskutočnia viaceré sprievodné akcie. Bude to druhý ročník OnkOlympiády v dňoch 14. až 16. októbra. Jej súčasťou budú športovo-vzdelávacie aktivity pre onkologických pacientov. "Do Bratislavy príde okolo 120 onkologických pacientov z celého Slovenska. Pripravili sme pre nich prednášky na tému Pohyb a zdravie a súťaže vo viacerých športových disciplínach, ako sú boccia, floorball, hod na kôš, penalta, či švihadlo. Paralelne s OnkOlympiádou sa bude konať aj workshop pre študentov škôl, ktoré sú zapojené do Onkologickej výchovy Ligy proti rakovine," informovala Kováčová. Ako dodala, v piatok 14. októbra sa uskutoční aj tradičný Deň jabĺk, počas ktorého rozdajú asi tri tony jabĺk. Dobrovoľníci budú v Bratislave a sídlach pobočiek LPR na Slovensku rozdávať jablká ako symbol zdravej výživy spolu s letákmi o prevencii a Európskom kódexe proti rakovine, i ďalšie materiály, ktoré pripravila LPR.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies