V rámci protiteroristických opatrení budú vojaci hliadkovať spolu s policajtmi

NETKY.SK • 26 December 2015, 12:26 • 2 min
V rámci protiteroristických opatrení budú vojaci hliadkovať spolu s policajtmi

BRATISLAVA - V rámci protiteroristických opatrení vyčlení ministerstvo obrany 800 vojakov na spoločné hliadkovanie pod velením Policajného zboru.

slovakia

left justify in out

Vojaci by mali pôsobiť v trojčlenných hliadkach, pričom dvaja budú policajti. Veliteľom hliadky bude tiež policajt. Pre TASR to uviedol minister obrany Martin Glváč.

 

Vojaci, ktorí budú pôsobiť v hliadkach, prejdú školením v Policajnom zbore. "Vojak je vycvičený, ale školenie potrebujú hlavne k oprávneniam, čo môže v takejto hliadke robiť, ako musí byť označený, akú môže mať výstroj. Ide vlastne o docvičenie a zosúladenie s predpismi Policajného zboru," vysvetlil Glváč.

 

Výpomoc vojakov pri hliadkovaní prichádza podľa Glváča pre prípad, keď budú teroristické hrozby stále vyhodnocované ako aktuálne a Policajný zbor bude musieť rotovať viac policajtov. Šéf rezortu obrany pripomenul, že toto opatrenie nie je novinkou. "My sme už takéto opatrenia podobného typu robili v minulosti, keď 5. pluk pomáhal na hranici s Ukrajinou pri ukrajinskej kríze," vysvetlil Glváč.

 

Tým, že armáda vyčlení na túto úlohu 800 príslušníkov OS SR, bude musieť prijať nových vojakov. "My už dlhodobo potrebujeme navýšiť počty vojakov aj pre plnenie iných úloh. Napríklad pre prápor ISTAR (spravodajstvo, sledovanie, zisťovanie cieľov a prieskum - Intelligence, Surveillance, Target Aqusition and Reconnaissance, pozn. TASR), či prápornú skupinu," dodal. Z tohto dôvodu plánuje rezort nad rámec bežnej regrutácie prijať 500 vojakov v roku 2016 a 300 v roku 2017. V roku 2014 prijali do armády 628 nových vojakov. Tento rok 774.

 

Personálne sa posilní aj 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline. Po stránke vybavenosti sa do konca roka 2016 posilní aj prápor ISTAR, a to prioritným obstaraním technických prostriedkov prieskumu a sledovania. Prápor ISTAR je momentálne v procese výstavby s očakávaným dokončením do konca roku 2017 s počtom 608 profesionálnych vojakov a 11 zamestnancov. Z dôvodu protiteroristických opatrení viac vojakov pribudne aj v odbornostiach pyrotechnik a chemik.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies