V rámci projektu Spoločné ciele poskytli krízové centrá pomoc 624 ženám zažívajúcim násilie

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 16:24 • 2 min
V rámci projektu Spoločné ciele poskytli krízové centrá pomoc 624 ženám zažívajúcim násilie

BRATISLAVA – Oproti minulým rokom majú ženy väčšiu možnosť dostať sa z násilného vzťahu s menšou ujmou. Vznikli bezpečné ženské domy alebo národná krízová linka a téma násilia sa dostáva do popredia, prispievajú k tomu napríklad aj nórske finančné fondy. Na tlačovej konferencii k ukončeniu projektu Spoločné ciele to povedala Táňa Brnová z organizácie Žena v tiesni.

slovakia

left justify in out

Projekt Spoločné ciele bol zameraný na zníženie rodovo podmieneného násilia, čiže cieľovými skupinami boli najmä ženy a ich deti. „Pracujeme na tom, aby boli ženy v bezpečí, vytvárame odhad nebezpečenstva, ktorým sa snažíme predísť ďalšiemu poškodeniu alebo viktimizácii klientky. Poskytujeme základné právne, psychologické a sociálne poradenstvo a krízovú intervenciu,“ povedala Brnová. Dodala, že v súčasnosti sa legislatíva posilnila a vymožiteľnosť práva pre ženy je väčšia, vďaka čomu vedia ženám pomôcť.

 

Partnerské organizácie poskytovali odborné služby a vymieňali si skúsenosti. „V rámci projektu sme poskytli poradenstvo 624 ženám. Počet osobných konzultácií dosiahol 4266, čo vychádza približne sedem konzultácií na klientku. Absolvovali sme štyri vzdelávacie kurzy a dokopy bolo preškolených 28 pracovníčok a pracovníkov,“ zhodnotila projekt Lucia Stano Šalátová z Centra Nádej.

 

Súčasťou konceptu bolo zakúpenie multimediálneho edukačného prístroja Biofeedback, ktorý používajú vyškolení pracovníci v krízovom centru Repuls pri liečbe posttraumatických stresových porúch alebo po traumatizácii žien, detí aj mužov. „Je to podporný prvok terapie, ktorý využívame pri všetkých druhoch porúch psychického charakteru. Vieme vďaka nemu vyhodnotiť, kedy a ako je človek schopný relaxovať,“ povedala Michaela Poláková z centra Repuls.

 

V rámci projektu Spoločné ciele bola poskytnutá podpora existujúcim krízovým poradenským centrám. „Väčšina projektov je zameraná na nákup prostriedkov a nie na podporu existencie krízových centier. Projekt Spoločné ciele podporil prácu zamestnancov, vďaka čomu môžeme realizovať našu každodennú činnosť a zaplatiť odborníkov, ktorí pracujú s cieľovou skupinou,“ povedala Adriana Havašová, štatutárna zástupkyňa Centra Nádej.

 

Účastníkmi projektu boli poradenské centrum Nádej, občianske združenie Žena v tiesni, krízové centrum Repuls a Náruč – Pomoc deťom v kríze. Projekt bol financovaný z Nórskeho finančného mechanizmu a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona