V rámci programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce sa prerozdelí 61 miliónov

NETKY.SK • 3 August 2011, 09:09 • 2 min
V rámci programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce sa prerozdelí 61 miliónov

V rámci programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce sa prerozdelí 61 miliónov

slovakia

left justify in out

img

V utorok 2. augusta 2011 boli v hoteli Bôrik v Bratislave slávnostne podpísané zmluvy v rámci Programu švajčiarsko - slovenskej spolupráce za účasti vedúceho Úradu vlády SR Viktora Nižňanského a veľvyslanca Švajčiarskej konfederácie v SR Christiana Fotscha.
      "Celý objem prostriedkov, ktorý bude poskytnutý Slovensku, je 67 miliónov švajčiarskych frankov (61 miliónov eur). Dnešný balíček projektov tvorí spolu 13,5 milióna eur, čo je asi 23 percent celkového objemu," povedal V. Nižňanský.
      Veľvyslanec Švajčiarskej konfederácie Christian Fotsch zdôraznil, že program spolupráce dáva príležitosť pre ďalšie posilnenie výborných vzťahov medzi našimi krajinami. "Program už teraz zjednocuje ľudí a umožňuje vytvárať partnerstvá," dodal veľvyslanec.
      Zmluvy sa podpisovali v oblastiach Prevencia a manažment prírodných katastrof, Ochrana prírody a Otvorená výzva za účelom výberu Sprostredkovateľa Blokového grantu pre mimovládne organizácie. Celková suma určená na všetky projekty je 15 207 824 švajčiarskych frankov (13,48 milióna eur).
      Cieľom projektu Prevencia a manažment prírodných katastrof je zlepšenie pripravenosti záchranných zložiek Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Projekt sa bude realizovať od 8. augusta tohto roku do mája 2015 v sume 4 693 000 švajčiarskych frankov (4,15 milióna eur). Projekt pozostáva z troch komponentov: Vytvorenie Stredoeurópskeho výcvikového centra služobných psov Canispol Slovakia, Modernizácia materiálno-technického zabezpečenia Kontrolných chemických laboratórií civilnej ochrany a Výcvik príslušníkov Hasičského a záchranného zboru v oblasti zvládania mimoriadnych situácií v cestných a železničných tuneloch.
      Projekt Ochrany prírody je zameraný na Monitoring a výskum lesných ekosystémov. Realizácia bude prebiehať v období od augusta tohto roku do marca 2014 v celkovej sume 2 478 000 švajčiarskych frankov (2,2 milióna eur). Realizátorom projektu je Národné lesnícke centrum Zvolen, cieľom je získanie nových objektívnych informácií o lesných ekosystémoch za účelom zachovania trvalo udržateľného obhospodarovania lesov. Získané údaje budú kľúčovými podkladmi pre formulovanie národnej lesníckej politiky, stratégií regionálneho rozvoja, stratégie rozvoja využívania biomasy a ďalších národných stratégií súvisiacich s lesným hospodárstvom a životným prostredím. Národné lesnícke centrum bude v projekte spolupracovať so Švajčiarskym federálnym inštitútom pre lesné a krajinné hospodárstvo.
      Ďalším projektom v rámci oblasti zamerania ochrany prírody je Rozvoj ochrany prírody a chránených území v Slovenských Karpatoch. Na projekt je určených 2 978 000 švajčiarskych frankov (2,64 milióna eur) a bude sa realizovať v období od augusta tohto roku do júla 2015. Cieľom projektu je lepší rozvoj ochrany prírody a ochrany ohrozených biotopov Karpát. Za implementáciu tohto projektu bude zodpovedná Štátna ochrana prírody SR, ktorá bude spolupracovať s Výskumným ústavom vysokohorskej biológie Žilinskej univerzity a Univerzity v Berne.
      Posledným projektom je Blokový grant pre mimovládne organizácie a podporu partnerstiev švajčiarsko-slovenskej spolupráce na obdobie od augusta 2011 do augusta 2014. Suma určená na projekt je 5 058 824 švajčiarskych frankov (4,48 milióna eur). Sprostredkovateľom Blokového grantu je Nadácia Ekopolis, ktorá bude zodpovedná za manažment a vyhlasovanie výziev na predkladanie Malých a Spoločných projektov. Cieľom Malých projektov je posilnenie účasti mimovládnych organizácií v sociálnej a environmentálnej oblasti. Oblasť Spoločných projektov je zameraná na posilnenie vzájomnej spolupráce medzi inštitúciami zo Švajčiarska a Slovenska. V rámci tejto oblasti sa budú môcť prihlásiť inštitúcie (mimovládne organizácie, mestá, obce, školy), ktoré chcú nadviazať novú spoluprácu, alebo aj prehĺbiť doterajšie vzájomné vzťahy s niektorou švajčiarskou inštitúciou. Partnermi projektu sú Karpatská nadácia a Nadácia Socia.
      V rámci Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce budú v blízkej budúcnosti podporené aj projekty na základe priamych zadaní, a to v oblasti zamerania Posilnenie inštitúcii a kapacít pre boj proti korupcii a organizovanému zločinu a Technická a odborná príprava, kde v súčasnosti prebieha proces hodnotenia predložených žiadostí. Rovnako budú podporené úspešné projekty predložené na základe Výzvy v rámci oblasti zamerania Obnova a modernizácia základnej infraštruktúry a skvalitnenie životného prostredia a na základe Výzvy v rámci oblasti zamerania Iniciatívy regionálneho rozvoja v okrajových a znevýhodnených regiónoch, kde žiadatelia aktuálne pripravujú konečné návrhy projektov v rámci druhého kola hodnotenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies