V rámci Olympijského dňa vyvrcholila slovenská Štafeta Rio 2016

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 14:20 • 2 min
V rámci Olympijského dňa vyvrcholila slovenská Štafeta Rio 2016

BRATISLAVA - Na petržalskom Tyršovom nábreží sa pri príležitosti štvrtkového celosvetového Olympijského dňa uskutočnil program, ktorého hlavným bodom bolo vyvrcholenie slovenskej Štafety Rio 2016. Patronát nad ňou prevzal prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Oheň zapálil Michal Martikán 27. apríla pri Národnom pamätníku olympionikov na Národnom cintoríne v Martine, úspešný vodný slalomár bol spoločne s bývalou plavkyňou Martinou Moravcovou hlavným ambasádorom akcie, ktorej úvodná časť patrila detskej atletike. "Je to pre mňa veľká pocta, nestáva sa mi to často. Som rád, že som mohol byť s toľkými deťmi, ktoré si prišli zašportovať. Všetky deti sú šikovné a radi športujú, len im treba nachystať podmienky. Nikto nevie, či z nich vyrastú olympionici, no pohyb je prvý krok," uviedol päťnásobný medailista spod piatich kruhov.

 

Vo štvrtok prišli zástupcovia 20 z 21 slovenských olympijských klubov: z Bratislavy, Banskej Bystrice, Lučenca, Gemera, Košíc, Michaloviec, Spišskej Novej Vsi, Šiah, Nových Zámkov, Prešova, Vysokých Tatier, Prievidze, Trenčína, Žitného ostrova, Trnavy, Kysúc, Liptova, Oravy, Turca a Žiliny. Ospravedlnili sa jedine Nitrania. Predstavitelia klubov priniesli pochodne Štafety Rio 2016, ktoré používali pri aktivitách vo svojom regióne. V každom z nich si miestna organizácia vybrala regionálneho ambasádora, zvyčajne ním bol popredný športovec. Všetky činnosti v rámci štafety museli spĺňať rôzne požiadavky vrátane dodržania olympijského protokolu.

 

"Dostali sme sa k vyvrcholeniu dvoch mesiacov práce v mnohých obciach a školách. Držíme palce našim športovcom. Teraz sa už poberieme do Brazílie, niektorí fyzicky, iní myšlienkami," vyhlásil hlavný hostiteľ podujatia a prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár. Mládež zo všetkých kútov SR odovzdala posolstvo olympijskému Riu de Janeiro.

 

Presne o mesiac sa na rovnakom mieste bude konať rozlúčka s výpravou, ktorej vedúcim bude prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) a člen výkonného výboru SOV Peter Korčok. "Čaká na nás mesiac príprav, aby sme odišli s pocitom, že v Riu narazíme na čo najmenej starostí. Očakávania sú veľké, ako naše, tak aj verejnosti. Postupne stúpa nervozita, blíži sa záver viacročnej roboty. Existuje možnosť, že plavci alebo atléti ešte splnia limity, veľa ich však už nie je. Samozrejme, priali by sme si, aby výprava mala viac než 52 športovcov. Definitívny počet spoznáme 14. júla, o štyri dni neskôr pošleme kompletný menoslov organizačnému výboru do Ria," povedal Korčok.

 

Na Slovensku sa olympijský deň oslavuje od roku 1987, pred 122 rokmi (23. júna 1894) založili na pôde parížskej univerzity Sorbonna Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Zároveň vtedy prijali rozhodnutie o obnovení antických olympijských hier, medzinárodný Olympijský deň sa oficiálne oslavuje od roku 1948.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies