V rámci festivalu jedla a vína vznikne Košický zlatý drink

NETKY.SK • 9 September 2010, 07:10 • 2 min
V rámci festivalu jedla a vína vznikne Košický zlatý drink

V rámci festivalu jedla a vína vznikne Košický zlatý drink

slovakia

left justify in out

img

Návštevníci a obyvatelia Košíc sa môžu koncom týždňa (10. – 11. septembra) tešiť na viacero podujatí v rámci festivalu jedla a vína. V priestoroch Dolnej brány v piatok (10.9.) o 15.00 h slávnostne otvoria 4. ročník Košických slávností vína a zároveň 1. ročník Staromestských trhov s prezentáciou výroby a predajom umeleckých výrobkov a s bohatým kultúrnym a zábavným programom. V tom istom termíne sa v Košiciach uskutoční aj 1. ročník Gurmán Festu 2010.
"Zámerom bolo pripraviť podujatie, ktoré nadviaže na historickú tradíciu Vínnej cesty smerujúcej z juhu na sever cez Košice ako mesto, ktoré v minulosti skladovalo víno, obchodovalo s ním a znovuobjaviť vínnu kultúru v tomto regióne," uviedol k slávnostiam vína košický primátor František Knapík, ktorý v rámci projektu obnovovania vinárskych tradícií v meste a okolí podpísal 20. júna 2007 Memorandum o spolupráci a partnerstve s primátorom mesta Abaújszantó v maďarskej tokajskej oblasti. Memorandum má napomôcť pri obnovení vlastného vinárskeho územia Košíc v tokajskej oblasti, vrátane výroby vlastného vína.
Na košickej Hlavnej ulici vystúpia počas dvoch dní folklórne kolektívy zo Slovenska, Maďarska a Poľska, medziiným aj kolektív Sivák Barnabás népdalkör z Abaújszantó s ukážkou lisovania hrozna a ochutnávkou čerstvo vylisovaného muštu, ale aj prešovské divadlo DRaK, hudobné skupiny Veslári, Smoky Mountains Dancers a speváčka Jadranka.
Ochutnávka vín sa uskutoční pri Dolnej bráne. "Máme potvrdenú účasť 25 vinárstiev, vinárov, čiže tá ponuka je opäť o čosi lepšia ako pred rokom," povedal garant Košických slávností vína Jozef Filipko. Ďalším miestom zhromaždenia vinárov bude Vínoteka Cabinet, kde sa predstaví osem vinárstiev, medziiným aj Karpatská perla – víťaz minuloročnej Ceny primátora. "Do tohtoročnej súťaže o Víno mesta Košice sa prihlásilo už asi tristo rôznych vín. Degustačné komisie z nich vyberú obmedzený počet pre primátora, ktorý udelí titul. Ďalší titul udelí starosta Starého mesta," povedal Radoslav Jenčuš z Vinotéky Cabinet.
V historických priestoroch Rodošta v centre Košíc sa zasa 10.-11. septembra uskutoční 1. ročník gastronomického festivalu Košice Gurmán Fest 2010 – festival výnimočných chutí. Cieľom podujatia, ktoré organizuje Klaster cestovného ruchu KOŠICE – Turizmus a spoločnosť Gurmán – Club, s.r.o., je nadviazať na tradíciu podobných festivalov vo Viedni, Prahe a Bratislave a priblížiť tak zážitkovú gastronómiu aj na východnom Slovensku. Na festivale predvedú v jedinečných kuchárskych šou svoje umenie zahraniční hostia, najlepší šéfkuchári, barmani a someliéri z celého Slovenska a prezentovať sa budú košické reštaurácie a hotely.
Súčasťou programu bude v piatok od 19.30 h barmanská show s miešaním originálneho Košického zlatého drinku. "Bude to drink, ktorého receptúra bude tajná a bude sprístupnená len členským reštauráciám klastra. Čiže ktokoľvek si tento drink bude môcť vychutnať len v Košiciach," konkretizovala riaditeľka klastra Košice Turizmus Iveta Niňajová s tým, že na barmanskej šou sa zúčastní aj slovenský barman roka Rasťo Kubáň, či majster sveta v miešaní drinkov z Berlína 2009 Vladimír Baňák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies