V rámci celej EÚ ceny stúpli, na Slovensku sa zmiernil pokles

NETKY.SK • 17 Október 2016, 13:29 • 2 min
V rámci celej EÚ ceny stúpli, na Slovensku sa zmiernil pokles

BRATISLAVA - Medziročná inflácia v eurozóne v septembri posilnila na úroveň 0,4 percenta z augustových 0,2 percenta. V septembri 2015 ceny v eurozóne medziročne o 0,1 percenta klesli.

slovakia

left justify in out

V rámci celej Európskej únie medziročná inflácia v septembri tiež posilnila, a to na 0,4 percenta z augustových 0,3 percenta. V septembri 2015 ceny v rámci celej EÚ medziročne oslabili o 0,1 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

 

Na Slovensku sa spotrebiteľské ceny v septembri medziročne znížili o 0,5 %. Tempo ich oslabovania sa však zmiernilo, keďže v auguste medziročne klesli o 0,8 percenta. Septembrový medziročný pokles cien na Slovensku bol v rámci členských krajín EÚ tretí najvýraznejší. Viac ceny medziročne oslabili iba v Bulharsku (-1,1 %) a Chorvátsku (- 0,7 %). Najvyššiu medziročnú infláciu v septembri evidovali v Belgicku (1,8 %), Estónsku (1,7 %) a Rakúsku (1,1 %).

 

V rámci eurozóny celkovú cenovú hladinu smerom nahor v septembri posunul segment reštaurácií a kaviarní, ktorý inflácii pridal 0,08 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali nájomné a tabak, pričom inflácii zhodne pridali po 0,05 pb. Smerom nadol celkovú cenovú hladinu posunul segment pohonných hmôt, ktorý inflácii ubral 0,12 pb. Plyn infláciu znížil o 0,11 pb a vykurovací olej o 0,10 pb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies