V rámci aktivít Daňovej kobry obvinili už 1222 osôb

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 12:52 • 2 min
V rámci aktivít Daňovej kobry obvinili už 1222 osôb

BRATISLAVA - V rámci pôsobenia Daňovej kobry orgány činné v trestnom konaní aktuálne obvinili 1222 osôb.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom generálny prokurátor Jaromír Čižnár a jeho námestník pre trestný úsek Peter Šufliarsky. Počet obvinených narástol v porovnaní s predchádzajúcim obdobím ako pred rokom nastúpil Čižnár do funkcie generálneho prokurátora až o 265 percent.

 

Napriek tomu, že generálny prokurátor Čižnár považuje dosiahnuté výsledky v boji proti daňovým únikom za úspech, nie je s nimi celkom spokojný. Počet daňových kontrol je pritom počas jeho prvého roku vo funkcii päťkrát vyšší ako rok predtým. Boj proti daňovým únikom si Čižnár stanovil medzi svoje priority vo funkcii generálneho prokurátora.

 

"Aj keď nateraz dosiahnuté výsledky považujem za úspech, nemôžem povedať, že som s nimi spokojný. O tom, že sa zlepšila spolupráca medzi prokuratúrou, Finančnou správou a políciou svedčí aj fakt, že aktivity Daňovej kobry majú preventívny účinok voči špekulantom a znížil sa počet nárokov na uplatňovanie vratiek DPH," povedal  Čižnár. Zdôraznil, že spolupráca s políciou sa výrazne zlepšila.    

 

Prokuratúra, polícia a Finančná správa sa v rámci Daňovej kobry stretla po prvý raz v auguste minulého roku. Potom, 3. septembra 2013, prebehlo prvé oficiálne stretnutie a odvtedy boli následne ďalšie tri koordinačné stretnutia, priblížil zase námestník Šufliarsky. Čižnár pritom zdôraznil, že spolupráca s políciou sa počas jeho pôsobenia vo funkcii výrazne zlepšila, čoho dôkazom sú aj jeho pravidelné mesačné stretnutia s policajným prezidentom Tiborom Gašparom.    

 

Generálna prokuratúra poskytla údaje Finančnej správy SR, podľa ktorých sa v období od 1. júla 2012 do 1. júla 2013 vykonalo na základe informácií Daňovej kobry 76 daňových kontrol. Celkový nález neoprávnených nadmerných odpočtov predstavoval takmer 35 miliónov eur, z toho 25,5 milióna ešte nebolo vyplatených. Po nástupe Čižnára do funkcie sa počet kontrol zvýšil už na 492. Celkový nález predstavoval necelých 80 miliónov eur, nevyplatené boli vo výške takmer 12,4 milióna eur. "Za týmito číslami treba vidieť spoluprácu Policajného zboru SR, Finančnej správy a Generálnej prokuratúry SR podporenú pravidelnými poradami aj za účasti zástupcov rezortov financií, vnútra a spravodlivosti," uzavrel Čižnár.

 

Jaromíra Čižnára vymenoval do funkcie generálneho prokurátora exprezident Ivan Gašparovič pred rokom 17. júla. Čižnár vtedy v Prezidentskom paláci povedal, že chce zintenzívniť činnosť prokuratúry v oblastiach, ako je ochrana maloletých a žien pred násilím a zneužívaním, a medzi priority zaradil aj boj proti daňovým únikom. "Je neprípustné, aby štát prichádzal o stovky miliónov eur a tí, ktorí dane majú platiť, sú beztrestní," vyhlásil vtedy Čižnár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona